Migranti štrajkuju glađu u Beogradu

Izvor: B92, 22.Jul.2016, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti štrajkuju glađu u Beogradu

Beograd -- Više stotina izbeglica u parku kod autobuske stanice započelo je jutros štrajk glađu zbog sve lošije situacije, a pojačano je i prisustvo policije.

Kako navode izbeglice, razloga za štrajk ima mnogo - dešavanja na mađarskoj granici, strah od deportacije i to što nema dovoljno hrane za sve.

"Dok smo se pripremali da podelimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doručak, velika grupa izbeglica se okupila u centru parka i započela štrajk glađu. Odbijaju da uzmu hranu, iako su Karitas i Info park obezbedili 1.200 porcija", navode iz Info parka.

Kako se dodaje, "nažalost, gomila se i policija, pa situacija uopšte ne izgleda dobro".

Stotinak ljudi drži parole ispisane na kartonima na kojima, između ostalog, piše i "Hvala ti Srbijo" i "Gladni smo i prebijeni na granici"

Oni odbijaju hranu iako su radnici Info Parka pokušali da ih ubede da se protest može održati i bez tog zdravstvenog rizika.

Na kartonima piše i da su oni pošteni građani i da bi svetski lideru "ukoliko ne žele izbeglice", onda trebalo da spreče ratove.

Nakon početka protesta, izbeglice su formirale grupe koje čiste park od đubreta jer žele da pokažu da su zainteresovani da budu aktivno uključeni u rešenje problema.

Tokom jučerašnjeg dana park su preplavile glasine o predstojećoj akciji policije koja bi trebalo da "očisti centar Beograda od prisustva izbeglica", tako da se oni koji poseduju papir o izraženoj nameri za traženje azila pošalju u prihvatne centre a oni koji to nemaju, upute ka zemljama iz kojih su ušli u Srbiju (Makedonija i Bugarska).

Uznemirenje izbeglica ali i radnika humanitarnih organizacija koje rade u parku i brane ga od humanitarne katastrofe je veliko. Dok traje štrajk glađu, primećen je dolazak dodatnih policijskih snaga MUP Srbije.

Proteklih dana je migrantska kriza ponovo u žiži javnosti, a iz Info parka, koji je projekat Fonda B92 i Trag fondacije, su u više navrata upozoravali na humanitarnu krizu u centru Beograda, probleme u smeštajnim centrima, na granicama i na opšte zakazivanje sistema.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grupa migranata u Beogradu štrajkuje glađu

Izvor: RTS, 22.Jul.2016

U parku kod Autobuske stanice u Beogradu grupa migranata započela je jutros štrajk glađu. Oni se žale na loš tretman mađarske policije, loš tretman u Bugarskoj, ali ne i u Srbiji. Primetno je i pojačno prisustvo policije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.