Međunarodna konferencija Preko krize humanistike: transdisciplinarne transformacije savremenih diskursa umetnosti i kulture

Izvor: Press, 21.Apr.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna konferencija "Preko krize humanistike: transdisciplinarne transformacije savremenih diskursa umetnosti i kulture"

Međunarodna konferencija "Preko krize humanistike: transdisciplinarne transformacije savremenih diskursa umetnosti i kulture" održaće se 24. i 25.aprila u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije.
Međunarodna konferencija "Preko krize humanistike: transdisciplinarne transformacije savremenih diskursa umetnosti i kulture" (Beyond the Crisis in the Humanities: Transdisciplinary Transformations >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << of Contemporary Discourses on Art and Culture) okuplja teoretičarke i teoretičare savremenih umetnosti, medija i kulture, predavačice i predavače na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji koji će tokom dva dana trajanja konferencije diskutovati na temu mesta i uloge humanističkih nauka i teorija u savremenim transdisciplinarnim i transinstitucionalnim diskurzivnim okvirima.
Iako je još šezdesetih godina dvadesetog veka otvoreno pitanje krize humanistike, u savremenom kontekstu transdisciplinarnih perspektiva ove rasprave ukazuju se kao jednako aktuelne i relevantne, te u tom smislu pozivaju na dalju teoretizaciju i interpretaciju. Studije krize humanistike kreću se u različitim smerovima od kojih su možda najzapaženije studije krize subjekta sa jedne strane i studije praktičnog pitanja aktuelnosti i pozicioniranosti humanističkih nauka u institucionalnim sistemima sa druge strane.
Imajući u vidu mnogostrukost grananja teorijskih perspektiva u odnosu na pitanje krize humanistike, konferencija će, kroz paralelne sesije izlaganja, otvoriti nekoliko diskusionih polja:
• Krize humanistike: lokalna i globalna pitanja
• Društveni konflikti i pitanje krize humanistike
• Telo umetnika/umetnice i publike u savremenim umetničkim i medijskim prostorima – krize i (trans)pozicije subjekta umetnosti
Pored teorijskih izlaganja na sesijama, u okviru konferencije biće otvorena izložba "Strategije arhiva – primeri avangardne, neoavangardne i savremene umetnosti", a 24. aprila od 19h biće održana i promocija knjige australijskog teoretičara savremene umetnosti prof. dr Terija Smita [Terry Smith] pod nazivom "Savremena umetnost i savremenost".
Svečano otvaranje konferencije je 24. aprila u 9.45h u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije (Terazije 34, Beograd), nakon čega će slediti plenarno izlaganje prof. dr Leva Krefta sa Filozofskog fakulteta u Ljubljani. Drugo plenarno izlaganje održaće prof. dr Teri Smit, 25. aprila u 10.00h. 
Zvaničan jezik konferencije i svih njenih propratnih događaja je engleski.
Program konferencije možete pogledati ovde.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.