Mataruška Banja: Propada „Kamena šuma“

Izvor: Šumadija Press, 27.Apr.2015, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mataruška Banja: Propada „Kamena šuma“

„Kamena šuma“ kod Mataruške Banje, iako redak fenomen, gotovo da je nepoznata stanovnicima Srbije. Ovo prirodno bogatstvo nije pretvoreno u turističku atrakciju, potpuno je nezaštićeno i propada.

“Kamena šuma”, sa naslagama i ostacima kalcifikovanog drveta iz vremena paleolita, ali i starijih od milion godina, jedan je od desetak sličnih fenomena u celom svetu.

Miroslav Pavlović, osnivač Ekološkog pokreta „Ibar“ iz Kraljeva, koje se godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << bori da “Kamena šuma” dobije mesto na ekološkoj i turističkoj mapi Srbije, kaže da je reč o jedinstvenom prirodnom fenomenu.

Kameno drvo samo po sebi deluje fascinantno, teško je kao granit, a pritom ima sva svojstva najobičnijeg komada drveta, na njemu su vidljivi godovi, središte biljke, svi kanali koji su hranili stablo.

Sve je doslovce okovano i sačuvano u vremenu, zahvaljujući, pre svega, silicijumu koga ima u mineralnim vodama zaslužnim za kalcifikaciju.

- Lojanik, brdo iznad Mataruške Banje, verovatno je nastalo pre milion godina u nekakvoj vulkanskoj aktivnosti. Tada se dogodilo da je drvo postalo kamen. Lojanik je jedno od sedam zaštićenih područja na teritoriji Kraljeva, zato se i zalažemo da on dobije status rezervata prirode – kaže Pavlović.

Studija više stručnjaka koji se “Kamenom šumom” bave još od ranih sedamdesetih godina 20. veka, kažu da je „kameno drvo“ iznad Mataruške Banje nastalo prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela, što je tokom hiljada godina dovelo do toga da se nekada živi organizam doslovce pretvori u materiju tvrđu i od kamena.

- Ljudi iz ovog kraja su vadili kamene delove šume i od njih pravili bruseve, a meštani kažu da, kada se kosa naoštri ovim kamenom, moguće je kositi travu pola dana, a da se ona ne istupi. Pojedine porodice su i zarađivale na pravljenju i prodaji bruseva po celoj Srbiji pa čak Bosni – priča Pavlović.

“Kamena šuma” nad kojom je u međuvremenu narasla crnogorica i listopadna šuma, zaštićena je odlukom Skupštine Kraljeva još sedamdesetih godina, ali je njeno stanje danas u najmanju ruku katastrofalno.

- Kada na Zapadu neki lokalitet proglasite da je zaštićen, onda je to stvarno tako. Ovde to nije slučaj, ali ipak ponavljam da su nam ovakve stvari vrlo potrebne, jer je ovo neprocenjivo blago za buduće naučnike – naglašava Pavlović.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.