Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2012, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Za izbore novi jedinstveni birački spisak

BEOGRAD -

Ministar za ljudska prava i državnu upravu Milan Marković izjavio je da će za predstojeće izbora biti spreman novi jedinstveni birački spisak.

"Posle dvadeset godina višestranačja, mnogobrojnih sumnji u regularnost biračkih spiskova i javnih polemika posle svakog izbornog ciklusa, Srbija će napokon imati jedinstveni birački spisak kao elektronsku bazu podataka", rekao je Marković za "Novosti", dodajući da postoji više prednosti ovakvog sistema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Prvo, otklanjaju se sumnje koje su postojale pri ranijim izbornim procesima, građani će u svako doba putem interneta ili SMS moći da provere da li su i gde upisani u birački spisak. Moći će da izaberu gde će glasati, a ne da putuju na dan izbora u mesto svoga prebivališta. Prednost je i što će se, u sadejstvu sa elektronskim matičnim knjigama koje razvijamo od 2009. godine, birački spisak automatski ažurirati", kazao je ministar Marković.

Prema njegovim rečima, ugovorena vrednost za nabavku Sistema za uspostavljanje jedinstvenog biračkog spiska je tačno 7.786.730,32 dinara, a posao je dobio konzorcijum koji čine "Telekom", Privredna komora Srbije i "Komtrejd".

"Pri izboru izvođača rukovodilo se ponuđenom cenom. Posao kasni šest meseci greškom izvođača. Međutim, to se donekle može razumeti, ako se ima u vidu činjenica da 20 godina postoji višestranački sistem u Srbiji, a da niko nije uradio jedinstveni birački spisak. Naplatili smo penale za kašnjenje. Bilo kakva promena izvođača u ovom momentu značila bi prekid rada, pa se na to nismo odlučili", naveo je ministar Marković.

On ne očekuje da će predizborna utakmica zaustaviti najvažnije poslove u državi i smatra da naša zemlja u svakom slučaju treba da nastavi s reformama zbog dobrobiti građana.

"Nadam se da predstojeća izborna kampanja neće negativno uticati na potrebu da se u Skupštini izglasaju neke važne odluke. U krajnjem slučaju, ništa nije tako važno da bi se uskratila većina samo nekoliko nedelja pre raspisivanja izbora", kazao je Marković.

Na pitanje da li su ugrožena prava Bošnjaka u Srbiji, kako tvrde neki njihovi predstavnici, ministar je rekao da su "učestale izjave bošnjačkih političkih i verskih lidera deo predizborne retorike, koja je preterana čak i za naše prilike".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za izbore novi jedinstveni birački spisak

Izvor: S media, 28.Feb.2012

Ministar za ljudska prava i državnu upravu Milan Marković izjavio je da će za predstojeće izbora biti spreman novi jedinstveni birački spisak...Ministar: Provokacija Albanaca u Bujanovcu..Tri ministra tajno pregovarala o vakcini..Marković: Politika se umešala na pogrešan način.."Posle dvadeset...

Nastavak na S media...

Sednica Odbora o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2012, 04:45

BEOGRAD -..Sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj će biti razmatrana pitanja u vezi sa održavanjem predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, biće održana danas, najavljeno je iz parlamenta...Predsednik Odbora Ljubomir Kragović rekao je Tanjugu da je na sednicu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Novi jedinstveni birаčki spisаk

Izvor: TvojPortal.com, 29.Feb.2012

/dnevnik.rs/ Ministаr zа ljudskа prаvа i držаvnu uprаvu Milаn Mаrković izjаvio je dа će zа predstojeće izborа biti spremаn novi jedinstveni birаčki spisаk. Srbijа će nаpokon imаti jedinstveni birаčki spisаk kаo elektronsku bаzu podаtаkа. "Posle dvаdeset godinа višestrаnаčjа,...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.