Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Apr.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji rast proizvodnje u SAD

Rast fabričke proizvodnje u SAD usporen je prošlog meseca, usled pada cena nafte, rast dolara i zimiskog vremena.

Američki Institut za menadžment u nabavkama saopštio je danas da je njegov indeks za proizvodnju u martu pao na 51,5 s februarskih 52,9. Iako je to peti mesec pada, sve iznad 50 poena se smatra porastom.

Deo bušotina je prestao da radi pošto su cene nafte prepolovljene od jula na manje od 50 dolara po barelu, čime je smanjena potražnja za cevima i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << mašinama. Istovremeno je dolar je porasto u odnosu na evro i druge valute, čime su američki proizvodi skuplji u inostranstvu, pa je i za njima manja potražnja.

Na usporenje proizvodnje uticalo je i zatvaranje luka na Zapadnoj obali.

Očekuje se, međutim, da će proizodnja brže rasti sa slabljenjem posledica zimskog vremena i zatvaranja luka.

U Evropi je, s druge strane, kompanija Markit danas saoštila da je Indeks nabavki za potrebe privrede (PMI), koji meri poslovne aktivnosti, pokazao da je proizvodnja u evrozoni porasla na 52,2 u martu sa 51 prethodnog meseca.

Markit je naveo da je u martu povećana zaposlenost u proizvodnji najbržim tempom u poslednje tri i po godine. Razlog za to je i znatan pad vrednosti evra u odnosu na druge valute, čime je evropska izvozna roba jeftinija i konkurentnija na stranim tržištima.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Okreće se: SAD pada - EU raste

Izvor: B92, 02.Apr.2015, 08:51

Rast fabričke proizvodnje u SAD usporen je prošlog meseca, usled pada cena nafte, rast dolara i zimskog vremena...Američki Institut za menadžment u nabavkama saopštio je da je njegov indeks za proizvodnju u martu pao na 51,5 s februarskih 52,9. Iako je to peti mesec pada, sve iznad 50 poena se smatra...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.