Manje jabuka za izvoz u Rusiju

Izvor: RTS, 15.Okt.2012, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje jabuka za izvoz u Rusiju

Sa zasadima voća na čak 500 hektara, Bela Crkva spada u najveće proizvođače jabuka u južnobantaskom regionu i među tri su najveća izvoznika voća u Srbiji. Godišnje se izveze oko 10.000 tona jabuka, uglavnom na rusko tržište. Ove godine rod će biti umanjen za trećinu, a cena jabuka na veliko nije zadovoljavajuća.

Voćari belocrkvanskog kraja kažu da ova godina nije bila dobra ni za jednog poljoprivrednog proizvođača, pa ni za njih. Zimski mrazevi rod su umanjili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za trećinu. I ako veća nego prošle godine, cena jabuke na veliko nije dovoljna da bi se pokrili troškovi i zaradilo.

Voćar iz Bele Crkve Milivoje Ilić kaže da je cena veća nego prošle godine, ali je vrlo mala razlika.

"Prošle godine na veliko je bila 30 dinara, a ove nije ni 40. U odnosu na umanjen rod to je malo, vrlo malo. Cena jabuke padavice je 20 dinara, tako da bi konzumna trebala da bude bar 60 donara, a ona nije ni 40 dinara", navodi Ilić.

I ako je cena jabuke po hipermarketima već sada 120 dinara po kilogramu, voćari kažu da to nije realno i da se cena od 100 dinara očekuje na pijacama u decembru mesecu.

Većina belocrkvana su mali proizvođači koji nemaju svoje hladnjače.pa tako ni uslova da jabuku čuvaju do zime i čekaju cenu.

Prodaja na veliko i plasman na rusko tržište za sada su jedina sigurna opcija za voćare.

Branislav Medojević, voćar iz Bele Crkve, objašnjava da je problem u nakupcima koji posreduju između voćara i rusa koji kupuju robu.

"Tako da mi voćari tu ispaštamo. Prosto ne postoji nikakavo udruženje, gde bi se mi belocrkvani udružili i možda dobili veću i bolju cenu", ističe Medojević.

Berba jabuka ovih dana privodi se kraju. Umesto ubobičajenih 10.000 tona, ove godine na rusko tržite bićeplasirano između 5 i 6.000 tona jabuka.

Voćari nisu zadovoljni, ali će ipak uspeti da zarade toliko da obezbede novac za ulaganja za slledeću sezonu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.