Maneova slika Proleće na aukciji za 35 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2014, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maneova slika "Proleće" na aukciji za 35 miliona dolara

Čuveni portret Eduara Manea "Proleće" iz 1881, koji se nalazi u vlasništvu iste porodice više od jednog veka, biće prvi put ponuđen na aukciji gde se očekuje da dostigne cenu od 35 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Kristi.

Portret, koji prikazuje iz profila mladu parisku glumicu Žanu Demarsi, jedan je od najpoznatijih Maneovih radova, a u Kristiju predviđaju da će za njega vladati veliko interesovanje kada se 5. novembra u Njujorku bude našao na licitaciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ukoliko bude prodat za pomenutu svotu, "Proleće" će potući rekord Maneovog "Autoportreta sa paletom" koji je 2010. na aukciji u Londonu dostigao 33,2 miliona dolara.

Eduar Mane (1832-1883) smatra se jednim od najistaknutijih umetnika impresionizma. Bio je naročito poznat po svojim portretima.

"Proleće", koje prikazuje Demasri u cvetnoj haljini sa grmom rododendrona u pozadini, kao alegoriju na ovo godišnje doba, jedno je od njegovih najpoznatijih i najčešće reprodukovanih radova.

Portret je bio jedna od dve slike, zajedno sa "Barom u Foli Beržeru", koje je francuski umetnik predstavio na Pariskoj izložni 1882. godine i koje su ga proslavile i donele mu priznanje.

"Proleće" je dugo bilo na pozajmici Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu, a izlagano je i u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Maneovo "Proleće" prvi put na aukciji

Izvor: Radio 021, 02.Avg.2014

Čuveni portret Eduara Manea "Proleće" iz 1881, koji se nalazi u vlasništvu iste porodice više od jednog veka, biće prvi put ponuđen na aukciji gde se očekuje da dostigne cenu od 35 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Kristi...Portret, koji prikazuje iz profila mladu parisku glumicu Žanu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.