Makedonija: Prema anketama VMRO-DPMNE će osvojiti natpolovičnu većinu

Izvor: Blic, 23.Apr.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Prema anketama VMRO-DPMNE će osvojiti natpolovičnu većinu

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji u nedelju najviše mandata, 63, osvojiće vladajuća VMRO-DPMNE, od ukupno 123 mesta koliko ih ima u parčlamentu, pokazalo je istraživanje instituta "Dimitrije Čupovski", prenosi makedonška agencija na engleskom jeziku Independent (independent.mk).

Na drugom mestu je opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) sa 31 mandatom, a slede albanska Demokratska unija za integracije (DUI) sa 15, Demokratska partija Albanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (DPA) sa 10 i Gradjanska opcija Makedonije (GROM) sa jednim mandatom, pokazuju rezultati istraživanja.

Prema oceni 43,2 odsto ispitanika, VMRO-DPMNE će pobediti na izborima, dok 12,3 odsto njih veruje da će pobediti opozicioni SDSM. U pobedu stranke DUI veruje 8,8 odsto, dok 4,3 odsto smatra da će pobednik biti DPA.

Kada je reč o izborima za predsednika Makedonije, čiji se drugi krug održava u isto vreme kada i parlamentarni izbori, 33,8 odsto ispitanih glasalo bi za kandidata VMRO-DMPNE Đorđa Ivanova, dok bi kandidat SDSM Stevo Pendarovski mogao da računa na podršku 14,2 odsto borača.

Upitani kom političaru najviše veruju, 29,7 odsto ispitanika reklo je da najviše poverenja imaju u predsednika stranke VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, koga slede predsednik stranke DUI Alji Ahmeti sa 7,3 odsto, predsednik SDSM Zoran Zajev sa 6,5 odsto i predsednik DPA Menduh Tači sa 4,4 odsto.

Istraživanje je sprovedeno metodom telefonske ankete izmedju 16. i 18. aprila 2014, na uzorku od 1.500 ljudi iz svih izbornih jedinica.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Cilj VMRO-DPMNE apsolutna većina

Izvor: Danas, 24.Apr.2014, 01:25

Građani Makedonije u nedelju, 27. aprila, biraju novi parlament i predsednika države, a predizborne ankete pokazuju da su ubedljivi favoriti vladajuća VMRO-DPMNE i sadašnji predsednik Đorđe Ivanov. Kako prenosi Dojče vele, analitičari procenjuju da bi vladajuća VMRO DPMNE na izborima mogla da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.