Makanova: Pitanje koliko će medija opstati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2010, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makanova: Pitanje koliko će medija opstati

NOVI SAD - Pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova-Makanova izjavila je danas da lokalni mediji u Vojvodini prolaze kroz težak i neizvestan period i dodala da je teško sa sigurnošću predvideti koliko će ih opstati.

Tomanova-Makanova je na sastanku privrednika iz Slovačke i Srbije u Novom Sadu rekla da su razlozi za nepovoljan položaj medija "višestruki".

"S obzirom da je privatizacija lokalnih, ali i drugih javnih glasila zakonska obaveza prema Zakonu o javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << informisanju, neke opštine više ne žele da na bilo koji način sufinansiraju rad lokalnih medija, dok su neke sačuvale svoja javna preduzeća, iako se to kosi sa pomenutim Zakonom", podsetila je pokrajinska sekretarka.

Navela je da se "izuzetno retko", odnosno u svega četiri lokalne samouprave od 45, mediji u Vojvodini finansiraju putem javnih konkursa.

Tomanova-Makanova je ocenila da lokalne samouprave medije ne smeju da shvataju kao nepotrebni trošak za opštinsku blagajnu, već kao promotore opštinskog razvoja.

Ocenila je da u Vojvodini postoji preveliki broj medija i oni ne mogu da opstanu na siromašnom i malom tržištu.

Tomanova-Makanova je dodala da se problem uvećava, ako se ima u vidu tehničko-tehnološko zaostajanje domaćih medija u odnosu na okruženje, pad tiraža štampanih medija, kao i smanjeni obim oglašavanja i u štampanim i elektronskim medijima.

Ocenila je da je smanjeni obim oglašavanja posledica smanjene poslovne sposobnosti potencijalnih oglašivača, ali i centralizacije oglašavanja.

Upozorila je da poseban problem za elektronske medije predstavlja nelegalna konkurencija, odnosno piratske radio i televizijske stanice, koje ne plaćaju poreze i ostale dažbine državi, regulatornim telima i udruženjima za zaštitu autorskih prava.

"Piratske stanice putem neverovatno niskih cena oglašavanja smanjuju potencijalne prihode od oglasa legalnim emiterima", kazala je Tomanova-Makanova.

Prema njenim rečima, posledica osiromašenja medija je da dobri novinari napuštaju novinarstvo, a struka se ne osvežava mladim kvalitetnim i kvalifikovanim kadrom.

Srpsko-slovačka privredna komora organizovala je danas u Novom Sadu Prvi međunarodni forum, nazvan "Privredni informacioni servis - uslov za uspešno privređivanje".

To je jedan od 12 planiranih sastanaka slovačkih i srpskih privrednika u okviru dvogodišnjeg projekta "Lokalna samouprava - mesto za saradnju i privređivanje".

Predstavnici domaćih i slovačkih radio i televizijskih stanica, ekonomskih internet portala i poslovnih magazina upoznali su se na forumu i razmenili iskustva i informacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tomanova Makanova: Pitanje je koliko će medija opstati

Izvor: Kurir, 22.Apr.2010

NOVI SAD, 22. aprila 2010. (Beta) - Pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova izjavila je danas da lokalni mediji u Vojvodini prolaze kroz težak i neizvestan period i dodala da je teško sa sigurnošću predvideti koliko će ih opstati. Tomanova Makanova je na sastanku privrednika...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.