Majke Srebrenice Vučiću: Mi smo odlučile da ne možete doći u Potočare

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2016, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majke Srebrenice Vučiću: Mi smo odlučile da ne možete doći u Potočare

Udruženje Majke Srebrenice preuzele su odgovornost za odluku da na komemoraciju u Potočarima 11. jula ne može da dođe niko od srpskih zvaničnika koji ne priznaju genocide, objavljeno je na sajtu sarajevske Slobodne Bosne.

Majke Srebrenice su uputile otvoreno pismo srpskom premijeru Aleksandru Vučiću u kojem su poručile da "nikada neće dozvoliti da im neko ukrade taj dan", kao što je to bio slučaj 2015. godine.

"Mi, majke Srebrenice poručujemo srbijanskim vlastima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << - svako ko negira genocid u Srebrenici nepoželjan je u Potočarima 11. jula. To je naša odluka i niko se nema pravo u to mešati", istakle su u otvorenom pismu.

Članice udurženja navode da su "zgožene neprimerenim izjavama pojednih srbijanskih političara koje stižu ovih dana na njihovu adresu", dodavši da prozivanje predsednika Organizacionog odbora komemorativnog skupa i načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića "od licemera, radikala i šoviniste smatraju uvredom upućenom svima njima".

"Mi, majke, podržavamo našeg načelnika i potpisujemo svaku njegovu reč. Odluka o tome da na komemoraciji 11. jula nisu poželjni oni koji negiraju sudskim presudama utvđene činjenice o genocidu nije njegova, već je doneta na naš izričit zahtev na sednici Organizacionog odbora, nakon 20 godina trulih kompromisa koji su kulminirali prošle godine", navele su Majke Srebrenice.

One su istakle da više nikada neće dopustiti da se ponovi prošla godina.

"Taj 11. juli 2015. godine je trebao biti naš dan, a vi ste ga nama ukrali. Memorijalni centar je naše sveto mesto, a 11. juli sveti dan kada ćemo pokopati naše sinove, očeve i muževe. Najmanje što možemo očekivati je poštovanje našeg prava da ga obeležimo u društvu onih koji se ne boje istine", navodi se u otvorenom pismu srpskom premijeru.

Majke Srebrenice su navele da su Vučiću "pokušavale da pruže ruku pomirenja, da su poverovale u njegove dobre namere i da su mu čak na rever zakačile svet Srebrenice".

"No, ovih dana na videlo izlazi sva vaša neiskrenost. Naš načelnik vam je valjao samo dok nije zatražio da konačno, posle svih naših ustupaka, nazovete stvari njihovim pravim imenom", navodi se u pismu.

One su još navele da je Vučić Bošnjake "smatrao prijateljima sve dok se nisu pobunili protiv njegovih laži".

"Danas tražite prekid komunikacije. Govorili ste da želite dobrosusedske odnose, danas bez imalo srama izražavate čuđenje da vašim parama niste uspeli kupiti našu naklonost. Da li zaista mislite da život naše dece ima cenu? Da li mislite da ćemo ikad prodati istinu o genocidu? Da li mislite da ćemo ikad zaboraviti", navodi se u pismu.

Majke Srebrenice su pitale Vučića zašto želi da dođe u Potočare ako negira genocide.

"Ako mislite da naše porodice nisu ubijene u genocidu, zašto želite da im se poklonite? Imate li ijedan drugi razlog osim lične promocije i sticanja političkih poena kod međunarodne zajednice", ističe se u pismu.

Majke Srebrenice su zvaničnicima Srbije poručile da to "nije politička odluka, niti odluka Ćamila Durakovića, ni Bakira Izetbegovića, već isključivo njihova", ističe se u pismu.

"A vi, ako već nemate hrabrosti da priznate da je u Srebrenici počinjen genocid, barem ćutite i nemojte vređati nas koje ćemo se nakon 21 godine oprostiti od onih koji su direktne žrtve Miloševićeve i Karadžićeve politike šovinizma i licemerja", stoji u otvorenom pismu Majki Srebrenice.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.