Izvor: Politika, 28.Nov.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Majka Hrabrost” most do Rumunije

Predstava našeg nacionalnog teatra sa snažnom antiratnom porukom gost Festivala u Aradu

Od našeg specijalnog izveštača

Arad – Predstava „Majka Hrabrost i njena deca” Bertolta Brehta, po mnogima najsnažnije antiratno dramsko delo svih vremena, u prevodu Olivere Milenković, a u režiji Ane Tomović i u izvođenju reprezentativnog ansambla Drame Narodnog pozorišta iz Beograda, izvedena je preksinoć uz aplauze i cveće na jubilarnom, 20. Internacionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pozorišnom festivalu klasike u Aradu. Koproducent predstave je Kulturni centar Pančeva. Među mnogobrojnim posetiocima koji su došli da vide jednu od najnovijih predstava našeg nacionalnog teatra, prisustvovali su Lazar Manojlović, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, Ognjan Plavšić, protojerej stavrofor srpske pravoslavne crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Aradu, i mnogi drugi Srbi čije porodice ovde žive vekovima.

Bilo je pravo zadovoljstvo pratiti sjajnu igru beogradskih umetnika u Aradu, gradu smeštenom na obali Moriša, u zapadnom delu Rumunije u kojem je nekada živelo većinsko srpsko stanovništvo. Danas, kako saznajemo, ovde živi svega 800 Srba, a njihova deca uče maternji jezik u tamošnjem KUD „Kolo”.

– Razmena je usledila posle prošlogodišnjeg dogovora sa Bogdanom Kosteom, upravnikom aradskog pozorišta, i njihove želje da uspostave saradnju sa srpskim kolegama. Rezultat toga je konkretna saradnja sa Narodnim pozorištem iz Beograda. Ovo je mala zajednica, ali kompaktna, veoma patriotski raspoložena, koja želi u svakoj prilici da prisustvuje ovakvim događajima – rekao je za „Politiku” konzul Manojlović.

Drama „Majka Hrabrost” napisana 1939. godine kao upozorenje u klimi koja je vladala pred novi rat, a uz snažnu antiratnu poruku aktuelnija je nego ikada. To se moglo videti i u reakcijama pozorišne publike u Aradu koja je upijala Brehtove replike, monologe, songove. Drama prikazuje kako društveno-političke okolnosti bacaju malog čoveka u različite situacije, kako on svemu može da se prilagodi i preživi...

– Drago mi je što je ova predstava učestvovala na svom prvom i nadam se ne poslednjem međunarodnom festivalu. Saradnja sa pozorištem u Aradu je zanimljiva sa stanovišta upoređivanja teatarskih iskustava koja se godinama nisu poznavala, iako smo geografski veoma blizu – kaže Željko Hubač, v. d. direktora ansambla Drame.

Gotovo identičnog stava je i njegov kolega iz Arada, koji je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog ove umetničke razmene.

– Radostan sam što i ove godine na Festivalu gostuju glumci iz Beograda. Idemo korak po korak. Počeli smo sa gostovanjima, zatim se nadamo razmeni umetnika, a kasnije i zajedničkim projektima pod pokroviteljstvom Evropske unije – rekao je Bogdan Kostea.

A kada je Majka Hrabrost, odnosno Ana Firling u nadahnutom tumačenju Dušanke Stojanović Glid izašla na scenu okružena svojim kolegama u sali je nastao muk. Publika  u Gradskom pozorištu je sa velikom pažnjom pratila igru glumaca koja je nagrađena snažnim aplauzom. U „glumačkoj reprezentaciji” su i Jelena Trkulja, Milutin Milošević, Mladen Sovilj, Nikola Vujović, Darko Tomović, Nenad Hadži Maričić, Slobodan Beštić, Gojko Baletić, Nebojša Kundačina, Milenko Pavlov, Nada Šargin, Dragan Nikolić, Pavle Jerinić, Tanasije Uzunović, koje prati sjajna ekipa muzičara.

Borka G. Trebješanin

objavljeno: 29.11.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Održala nas je vera i tradicija

Izvor: Politika, 29.Nov.2014, 22:58

Početkom 18. veka većinski živalj u Aradu je bio srpski. Danas ovde živi oko 140 srpskih porodica, ovde se okupljamo generacijama, negujemo svetosavlje i našu tradiciju, kaže Ognjan Plavšić..Od našeg specijalnog izveštača..Arad– Gostovanje ansambla Drame Narodnog pozorišta iz Beograda sa...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.