Mafijaš na robiji pisao učenicama: Ako želite da vam se kriminal isplati, ovo je moj savet

Izvor: Blic, 30.Jun.2015, 06:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mafijaš na robiji pisao učenicama: Ako želite da vam se kriminal isplati, ovo je moj savet

Nekadašnji vođa bostonske mafijaške bande Džejms “Vajti” Bolger uputio je nekoliko saveta trima učenicima, koje su mu pisale u okviru projekta “Kriminal se ne isplati”. Kako je preneo “Boston gloub”, 85-godišnji Bolger odgovorio im je iz saveznog zatvora u Floridi, gde služi dve kazne doživotne robije.

“Život mi je propao i uludo potrošen, osramotio sam roditelje, braću i sestre i naneo im bol, a sada mi se bliži kraj”, napisao je Bolger. “Samo jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << znam: ako želite da vam se kriminal isplati, studirajte pravo”, dodao je on.

Bivši obaveštajac Federalnog istražnog biroa, na koji je pala senka senke zbog njegovog slučaja, osuđen je 2013. pod optužbom za iznuđivanje novca, uključujući i ulogu u 11 ubistava. Pre nego što je 2011. uhapšen u Kaliforniji, 16 godina je bio jedan od najtraženijih begunaca u Americi.

Sedamnaestogodišnje učenice pohađaju Regionalnu gimnaziju Aponikvet, u Lejkvilu (Masačusets), koju predstavljaju na takmičenju povodom Nacionalnog dana istorije.

“Nismo to uopšte očekivale. Zapravo, uopšte nije odgovarao na naša pitanja. Kao da se izvinjavao”, kaže Britani Tejniš.

Ona i njene drugarice Mikael Argin i Molikejt Rodenbuš kažu da su izbarale Bolgera za projekat kako bi ponudile nešto drugačije u odnosu na ostale učesnike takmičenja, ali i da bi saznale nešto više o nekome o kome nisu učile u školi. Na sajtu posvećenom Bolgerovom životu, koji su same napravile, postovale su i njegovo pismo.

Bivši mafijaš u pismu je sebe opisao kao “mit koji su stvorili mediji”, delom da bi naškodili njegovom bratu Vilijamu, bivšem predsedniku državnog Senata i Univerziteta Masačusetsa. Napisao je da je njegov brat “bolji čovek od mene” i da je on sam napustio školu posle osnovne škole i “krenuo stranputicom”.

Patriša Donahju, čijeg je supruga Bolger ubio 1982, međutim, ne smatra da Bolgerovo pismo odaje utisak da se kaje zbog žrtava.

“Ne verujem da se imalo promenio”, izjavila je ona za "Boston gloub".

Projekat tri devojčice osvojio je prvo mesto u okrugu, ali se nije plasirao na državno takmičenje, iako je dobio dve specijalne nagrade. Robert Pauers, nastavnik koji je bio mentor projekta, izjavio je da su se devojčice upustile u kreativni rizik i postigle uspeh, iako nisu pobedile.

“Doprinele su upoznavanju sa ulogom koju je Vajti Bolger odigrao u istoriji, a prema mom mišljenju, upravo to je cilj projekta”, rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.