Mađarsko državljanstvo  uzelo 60.000 građana Srbije

Izvor: Blic, 20.Sep.2013, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarsko državljanstvo uzelo 60.000 građana Srbije

Više od 100.000 građana Srbije od januara prošle godine podnelo je zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva, a čak 60.000 zahteva je odobreno, pa su novi državljani Republike Mađarske već položili i zakletve. Polovina ih je zatražila i mađarski pasoš i to su uglavnom mladi koji se žele da se školuju besplatno u Mađarskoj. Uslov za pasoš da vam je predak Mađar i da znate mađarski: Konzulat u Subotici

U Konzulatu Mađarske u Subotici zakletve se polažu gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svakodnevno, jer se dnevno primi više desetina zahteva. Slična situacija je i u Beogradu.

Trenutno je u toku prijavljivanje i za birački spisak, a Savez vojvođanskih Mađara je najavio otvaranje kancelarije u kojoj će davati pomoć za ispunjavanje formulara za birački spisak pošto će u Mađarskoj sledeće godine biti održani izbori.

Uslov za dobijanje državljanstva je dokaz da su im preci rođeni na teritoriji tadašnje Austrougarske do 1921. godine, kao i srednji nivo znanja mađarskog jezika. Uslove ispunjavaju i oni kojima su preci rođeni u Bačkoj od 1941. do 1945. godine, kada je prilikom podele Jugoslavije ona pripala tadašnjoj Mađarskoj.

- Tri meseca sam učio mađarski jezik, toliko vremena mi je trebalo da prikupim i sve neophodne papire. Zahtev sam predao u Ambasadi Mađarske u Beogradu - kaže ekonomista Milan Radovanov iz Novog Sada.

Ne pada interesovanje

- Interesovanje je toliko da su kod nas rezervisani svi termini do novembra, a razgovore sa novim kandidatima zakazujemo za decembar. Kada građani predaju zahtev i prođu intervju, čekaju od tri do šest meseci kako bi im Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske dalo državljanstvo. Nakon toga polažu i zakletvu - objašnjava Ana Slanjinka, konzul u Mađarskoj ambasadi u Beogradu, i naglašava da se ne plaćaju nikakve takse.

Kako kaže, kao i u većini građana, osnovni razlog je zapošljavanje u zemljama EU.

- Nažalost, u Srbiji za nas ekonomiste nema perspektive i nadam se da ću u Mađarskoj, a možda i u nekoj drugoj evropskoj zemlji naći dobar posao - objašnjava on.

Nije samo posao razlog za traženje mađarskog državljanstva, već i činjenica da je školovanje u mađarskim školama i na fakultetima besplatno. Pored toga, olakšana je kupovina nekretnina ili automobila u Mađarskoj.

- Svakodnevno se javi na desetine Novosađana, najčešće telefonom, ali i dolaze kod nas i raspituju se kako mogu da postanu državljani Mađarske - kaže Melinda Ladišić, šefica novosadske kancelarije CMH (Jedinstvo mađarske manjine), organizacije koja se bavi pružanjem besplatnih pravnih saveta i u vezi sa državljanstvom. Ona upozorava da je neophodno dobro poznavanje mađarskog jezika kako bi kandidat mogao da vodi razgovor.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mađarsko državljanstvo uzelo 60.000 građana Srbije

Izvor: Blic, 20.Sep.2013

Više od 100.000 građana Srbije od januara prošle godine podnelo je zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva, a čak 60.000 zahteva je odobreno, pa su novi državljani Republike Mađarske već položili i zakletve. Polovina ih je zatražila i mađarski pasoš i to su uglavnom mladi koji se žele...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.