Mađarska, rigorozne mere za migrante

Izvor: RTS, 28.Mar.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska, rigorozne mere za migrante

Mađarska od danas primenjuje izmene zakona po kojima tražioci azila više ne mogu da uđu u tu zemlju. Azilanti na odgovor moraju da sačekaju u tranzitnim zonama na granici sa Srbijom. Na Horgošu i Kelebiji postavljena su 324 kontejnera za smeštaj migranata. Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos poziva Budimpeštu da se ponaša u skladu s pravilima Unije o postupanju sa azilantima i kaže da će eksperti raspravljati o novim pravilima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U improvizovanom kampu na Horgošu ekipa RTS-a je zatekla samo jednu četvoročlanu avganistansku porodicu i nekoliko samaca. Sa druge strane žice novih160 kontejnera za višemesečni boravak azilanata. Budimpešta navodi da je reč o zatvaranju poslednjih malih vrata za ilegalce.

"Cilj nam je da zaustavimo ilegalne migracije i smanjimo bezbednosne rizike koji su prisutni od 2015. godine u Evropi. Štitimo ne samo mađarske, već i evropske granice", kaže Đerđ Bakondi, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Vlade Mađarske.
Migranti su koristili mogućnost da podnesu zahtev za azil u Mađarskoj, a potom je većina, ne sačekavši kraj procedure, pobegla u pravcu Zapada. Sada će odgovor čekati u kontejnerima na Kelebiji i Horgošu.
Kontejneri su opremljeni za boravak, sa krevetima, toplom vodom, azilantima će biti 24 sata na raspolaganju zdravstvena i socijalna nega, a takođe će moći da koriste internet i gledaju televiziju.
Prema informacijama nadležnih organa Mađarske, trenutno je devet azilanata u tranzitnim zonama na granici.
Nove pravne barijere ne odnose se samo na maloletnike do 14 godina koji će i dalje azilnu proceduru čekati u centrima za socijalni rad u Mađarskoj.
Najviše kontroverzi u evropskoj javnosti izaziva zadržavanje migranata u kontejnerima sve dok im se ne reši azilna procedura. Mađarski zvaničnici na to odgovaraju da su migranti slobodni da se kreću - prema Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.