MUP RS istražuje kupovinu poslanika

Izvor: B92, 17.Nov.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP RS istražuje kupovinu poslanika

MUP će stručno i profesionalno postupiti u slučaju audio-snimka na kojem premijerka RS Željka Cvijanović navodno govori o "kupovini" poslaničkih glasova.

To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić ističući da će MUP u ovom slučaju postupati po naredbama tužilastva.

"Sav sporni materijal koji smo našli na određenim blogovima i medijima smo skinuli i već tokom sutrašnjeg dana očekujem da će naše službe upoznati postupajućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužioca", kazao je Jovičić novinarima.

Istakao je da MUP Republike Srpske ima opremu kojom može tehnički proveriti snimak, njegov izvor, kao i način na koji snimak došao u javnost.

"Naša sumnja sada ide u jednom pravcu", kazao je ministar Jovičić, ali nije rekao na koga se sumnja, dodavši da će se to reći tužilac.

Ministar je naveo da je "javnost uznemirena" zbog tog snimka i pozvao političke stranke da se "uzdrže od komentara i da ostave institucijama da rade svoj posao".

Jovičić je rekao da se premijerka RS Željka Cvijanović prva dopisom obratila MUP-u tražeći da se utvrde svi navodi iz samog snimka.

"Ona je postupila u skladu sa zakonom, tražeći da se što pre i stručnije odrede nadležne institucije da ne bi dolazilo do zabuna u javnosti", naveo je Jovičić.

Mediji su pre dva dana objavili audio-snimak na kojem se čuje glas premijerke RS Željke Cvijanović i kako ona u razgovoru sa još drugima kaže da su "kupili" dva poslanika, kao osiguranje ako se desi da poslanici Napredne srpske ne budu deo skupštinske većine za formiranje nove Vlade RS.

Cvijanović i SNSD su demantovali autentičnost snimka, dok opozicija traži istragu, navodeći da veruje u autentičnost snimka i postojanje političke korupcije u vrhu vlasti RS.

Predsednik Napredne Srpske Adam Šukalo izjavio je danas da ta stranka nije spremna da učestvuje u vlasti s akterima afere o "kupovini" poslaničkih glasova, ako se utvrdi da je autentičan audio snimak, na kojem premijerka Republike Srpske Željka Cvinaonović govori o kupovini poslanika.

"Nakon utvrđivanja autentičnosti snimka, koji je izašao u javnost pre dva dana, nismo spremni sa bilo kojim političkim akterom koji je učesnik te afere da pravimo bilo kakvu saradnju, a kamoli da učestvujemo u vlasti", kazao je Šukalo novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će NS insistirati na procesuiranju odgovornih osoba, ako nadležni organi potvrde autentičnost snimka.

Šukalo je kazao da je koalicija Demokratski narodni savez - Napredna Srpska - Srpska radikalna stranka Dragana Djurđevića, koja je deo veće koalicije SNSD-DNS-SP RS, danas održala sastanak, navodeći da je u mnogim pitanjima došlo do različitih stavova.

"I dalje smo u koaliciji s njima, ali počinjemo nove razgovore sa svim političkim partijama u RS i u BiH", rekao je Šukalo.

On je precizirao da je sa liderom DNS-a došlo do razmimoilaženja kada je reč o delegatu ove koalicije u Domu naroda BiH, jer NS traži da jedno mjesto pripadne delegatu iz te stranke.

"Naš uslov za dalji ostanak u koaliciji je da se pokrene neophodan proces reformi", istakao je Šukalo.

On je poručio da su zbog "institucionalne i političke stabilnosti" spremni podržati izbor rukovodstva Narodne skupštine i Vlade RS i bez svojih ministara u njenom sastavu.

NS je na opštim izborima učestvovala u koaliciji sa DNS i SRS Dragana Djurđevića, a pojedinačno su osvojili dva poslanička mandata, koji su postali ključni da sadašnji vladajući blok, predvođen SNSD-om, obezbedi potrebnu skupštinsku većinu za formiranje nove Vlade RS.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MUP RS istražuje „kupovinu poslanika“

Izvor: Šumadija Press, 18.Nov.2014, 13:25

MUP će stručno i profesionalno da postupi u slučaju audio-snimka na kojem premijerka RS Željka Cvijanović navodno govori o "kupovini" poslaničkih glasova.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.