Lutovac: Podgorica na potezu

Izvor: RTS, 10.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutovac: Podgorica na potezu

Odnosi Srbije i Crne Gore su "nedopustivo loši". Podgorica treba da proceni kada će i koga imenovati za ambasadora u Beogradu. O sporazumu o dvojnom državljanstvu, nastao je zastoj jer je crnogorska strana "promenila stav", ocenio je ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac saglasio se sa ocenama da su odnosi dve države "nedopustivo loši", i naveo da je na potezu Podgorica koja treba da proceni kada će i koga imenovati za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novog ambasadora u Beogradu.

"To bi bio veliki simbolični gest ka normalizaciji odnosa dve države", rekao je Lutovac podgoričkom radiju "Antena M".

Odluku Beograda da protera ambasadora Crne Gore posle odluke o priznanju Kosova, Lutovac je ocenio kao "prirodnu diplomatsku reakciju preventivnog karaktera, koja je doprinela da se spreči novi talas priznanja".

Lutovac je rekao da su svi građani Crne Gore dobrodošli u Srbiju, a "posebno ambasador", i ocenio da odnosi dve države "moraju da budu bolji".

Čin politike sa kojom se Srbija ne slaže 

Ambasador Srbije u Crnoj Gori je kazao da bi uspostavljanje diplomatskih odnosa između Podgorice i Prištine i imenovanje crnogorskog diplomatskog predstavnika na Kosovu "bio čin potvrde one politike sa kojom se Srbija ne slaže i koja zadire u njene državne interese".

Govoreći o sporazumu o dvojnom državljanstvu, Lutovac je ocenio da je zastoj nastao jer je crnogorska strana "promenila stav."

Lutovac je naveo da je prvobitna pozicija Crne Gore bila da dvojno državljanstvo mogu zadržati svi koji su ga stekli do potpisivanja sporazuma sa Srbijom, ali da je ona kasnije promenjena na rok do 22. oktobra 2008. godine.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da se "otvore karte" i ukaže na to šta su potencijalni strahovi oko dvojnog državljanstva.

"Ako u Crnoj Gori postoji strah da se preko pitanja državljanstva može uticati na biračko telo, to ne stoji, jer Srbija nema pretenziju da preko državljanstva vodi neku politiku. Ona ima liberalan zakon i spremna je da u dogovoru sa Crnom Gorom uvaži njene specifičnosti i potencijalne neugodnosti", rekao je Lutovac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lutovac: Podgorica na potezu

Izvor: Blic, 10.Feb.2009

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac saglasio se u utorak sa ocenama da su odnosi dve države "nedopustivo loši", ali i naveo da je na potezu Podgorica koja treba da proceni kada će i koga imenovati za novog ambasadora u Beogradu....."To bi bio veliki simbolični gest ka normalizaciji odnosa...

Nastavak na Blic...

Lutovac: Podgorica "na potezu"

Izvor: Mondo, 10.Feb.2009

Zvanična Podgorica je 'na potezu' i ona treba da proceni kada će i koga imenovati za novog ambasadora u Beogradu, izjavio je ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

Nastavak na Mondo...

Politika - ukratko...

Izvor: Glas javnosti, 11.Feb.2009, 02:37

Podgorica na potezu..PODGORICA - Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac saglasio se sa ocenama da su odnosi dve države „nedopustivo loši“, ali i naveo da je na potezu Podgorica koja treba da proceni kada će i koga imenovati za novog ambasadora u Beogradu...- To bi bio veliki simbolični gest...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.