Loša briga o zdravlju: 30 miliona života moglo je biti spaseno

Izvor: Blic, 13.Sep.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša briga o zdravlju: 30 miliona života moglo je biti spaseno

Broj smrtnih slučajeva na koje su uticali faktori koji su mogli da se izbegnu, poput nelečenog visokog pritiska ili duvana, u svetu i dalje raste i samo u 2013. je dostigao 30 miliona, piše britanski "Lanset".

- Treba jasno da kažemo da se loše ophodimo prema zdravlju - smatra Ali Mokdad, jedan od autora studije koja je pokazala da je broj smrtnih slučajeva koji je mogao da se spreči porastao za 23 odsto između 1990. i 2013. godine.

Istraživači su do ovog podatka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došli imajući u vidu rast broj stanovnika u svetu i starenje populacije.

U studiji kojom je obuhvaćeno 188 zemalja, autori su uzeli u obzir 79 faktora rizika, a koji su se odnosili na navike ljudi, ekološko i profesionalno okruženje.

Od hipertenzije koja je ukoliko se ne leči, faktor koji najviše doprinosi smrtnosti, a koji bi mogao da se kontroliše, 2013. godine je umro 10 miliona ljudi. Isti broj umrlih od nelečenog krvnog pritiska bio je i 1990. godine.

Na drugom mestu faktora smrtnosti je i dalje duvan, zajedno sa povišenim šećerom u krvi i gojaznosti.

Stručnjaci su utvrdili da je kombinacija 14 faktora iz ishrane uticala na 21 odsto ukupnog broja umrlih u 2013. godini.

Ti faktori su izazivači niz kardiovaskularnih bolesti, a među njima su prekomerno konzumiranje soli, zašećerenih napitaka i mesa, kao i ishrana siromašna voećem i povrćem.

Kod dece mlađe od pet godina neuhranjenost i dalje najviše utiče na smrtnost. Tako je u 2o13, u Africi najviše, bilo 1,3 miliona umrlih u toj kategoriji.

Na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi na smrtnost je najviše je uticala gojaznost, dok je na jugu i jugoistoku Azije zagađenje vazduha jedan do faktora sa najviše rizika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.