Lider Kurda: Ostavite oružje

Izvor: B92, 01.Mar.2015, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider Kurda: Ostavite oružje

Ankara -- Zatočeni vođa Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulah Odžalan pozvao je svoje pristalice da polože oružje.

On je naveo da to treba uraditi kao deo mirovnog procesa na okončanju 30-godišnje krvave pobune, saopštila je glavna kurdska partija.

Prokurdski poslanik Siri Sureja Onder izjavio je da je Odžalan zatražio od svoje PKK da održi vanredni kongres na proleće na kome bi donela "istorijsku odluku" u cilju okončanja oružane borbe, preneo je AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Turski zvaničnici počeli su razgovore sa Odžalanom 2012. radi okončanja konflikta u kome je na destine hiljada ljudi izgubilo život od 1984.

Odžalan je proglasio prekid vatre 2013. godine i naložio PKK da povuče borce u baze na severu Iraka.

Prekid vatre je još na snazi, ali je PKK zaustavila povlačenje nekoliko meseci kasnije, navodeći da Turska nije preduzela korake kojima bi uzvratila, navela je američka agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.