Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lične stvari

Razlika između američkog i evropskog poimanja javnosti i slobode štampe možda se najbolje ogleda u pre nekoliko dana obnarodovanom „incidentu" francuskog predsednika Sarkozija, dok je prilikom svoje posete Americi davao intervju jednoj tamošnjoj TV novinarki. Svet je danas, kako pokušavaju da nam predstave i pojedine ovdašnje televizije, „šokiran" takvim ponašanjem Sarkozija, iako je čovek u toj situaciji reagovao kao pravi evropejac.

Naime, novinarka je, u američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << TV stilu, iznebuha, pitala francuskog predsednika šta se događa sa njegovom ženom, to jest da li su istinite glasine o njihovom razvodu. Sarkozi je na sekund ustuknuo, a zatim je rekao rečenicu koju bi izgovorio svaki pristojan čovek sa starog kontinenta - „i da imam nešto da kažem o mojoj supruzi, sigurno to ne bih rekao ovde". Novinarka je zatim nastavila da navaljuje sa pitanjima iz lične sfere i Sarkozi je ustao i prekinuo intervju.

U Americi javnost ima prava da zna sve, pa čak i detalje iz privatnog života političara i javnih ličnosti - u Evropi, barem prividno, političari imaju prava da zadrže sopstvenu privatnost, pa im se takva pitanja i ne postavljaju, jer se smatraju neukusnima. To samo govori o tome da su političari u Evropi tretirani kao sve, osim kao zabavljači - oni nisu na javnoj sceni da bi bračne, seksualne, ili zdravstvene probleme delili sa javnošću. Nasuprot tome, Amerika je morala da do u najsitnija crevca otkrije gde je sve Klinton stavljao tompus.

Sarkozijeva reakcija bila je nekako prirodan i na izvestan način starinski pokušaj čoveka da spase vlastitu privatnost - gnušanje pred idejom da bilo kome može da padne na pamet da mu postavi takvo pitanje, u stvari predstavlja redak gest integriteta na globalnoj javnoj sceni.

Lične stvari, čak i u eri opšte pornografske uloge medija, moraju da ostanu lične stvari. Tamo gde javnost polaže pravo na bilo čiju privatnost, tamo Veliki brat polaže pravo na svačiji život.

www.mirjanabm.com

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.