Leštane: Obilaznica ruši 156 kuća?

Izvor: Press, 28.Jan.2015, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leštane: Obilaznica ruši 156 kuća?

Više od 500 žitelja Leštana ostaće bez krova nad glavom zbog važne saobraćajnice. Oko 250 meštana, kojima neće biti srušen dom, ostaće "zarobljeno" između pruge i auto-puta
TAČNO 156 kuća u naselju Leštane, biće srušeno zbog izgradnje dela obilaznice oko Beograda. Zbog najave ovih radova, sve je neizvesnija sudbina više od 500 žitelja ovog dela opštine Grocka.
Najveći broj kuća nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << građevinsku dozvolu, iako su vlasnici decenijama pokušavali da ih legalizuju. Za vredno parče papira, izborilo se svega 35 porodica, i oni će dobiti naknadu za zemljište i nekretninu. Preostale familije strepe. Ne mogu da dobiju novac za svoje kuće, pa se u 121 domaćinstvu sa zebnjom čeka odluka države i grada.
Preko mesne zajednice, a uz podršku Opštine Grocka, meštani su nadležnim ministarstvima, gradskim ustanovama, gradonačelniku i predsedniku skupštine grada, pisali peticiju protiv Nacrta plana detaljne regulacije za auto-putsku i železničku obilaznicu. Međutim, odgovor nikada nisu dobili.
Okupljeni, ljutito pričaju, kako projektanti buduće saobraćajnice, koja će spojiti Bubanj potok i Pančevo, nisu ni izlazili na teren, već su iz kancelarije crtali buduću mapu auto puta.
- Da su izašli na teren, videli bi urbano naselje, sa svom infrastrukturom. Samo da su pomerili trasu 200 metara južnije, da ide paralelno sa železnicom, nijedna kuća ne bi morala da se ruši. Daleko bi bila jeftinija izgradnja i zbog konfiguracije terena - ogorčena je Irena Dobrosavljević, žiteljka Leštana.

 
Izgradnjom obilaznice, preseći će se se pet ulica u Leštanima, pa pored ovih 500 ugroženih žitelja, kao na ostrvu naći će se još 250 građana - okruženih auto-putem i prugom:
- Moja kuća je legalizovana i nije predviđena za rušenje. Međutim, imam problem pošto ću biti izolovan između pruge i auto-puta. Neću imati kopneni izlaz u naselje. Tako ne mogu da živim, a ne mogu ni da je prodam - razočaran je Jovan Jovanović (62).
Reporteri "Novosti" obišli su juče Leštane. Zebnja je prisutna na svakom koraku. Mnogi od meštana tvrde da ih je prevarila država. Kažu, kada su zidali nekretnine, predstavnici tadašnjih vlasti su ih nagovarali da to rade u brdu, da bi izbegli trasu obilaznice.
- Izbegao sam sa ženom i decom iz Mostara. Da bih rešio stambeno pitanje, zbog ograničenih finansijskih sredstava, odlučio sam da na obodu Beograda kupim plac i izgradim kuću. Predstavnici države su mi rekli da ne pazarim zemlju pored Kružnog puta, baš zbog ovog problema. Poslušao sam ih. Kupio sam plac, izgradio kuću, a sada opet moram da idem sa svog ognjišta, u neku novu neizvesnost - priča Dragan Zubac, iz Ulice Živka Kazančića.
Pored meštana Leštana, razloga za brigu ima i desetak porodica iz Boleča i Ritopeka, jer se na trasi buduće autostrade nalaze i njihove kuće.
UGROŽENO PET ULICA
TRASA nove obilaznice u Leštanima ići će ulicama Živka Kazandžića, Kosmajskom, Avalskom, Ravan i Kremenje. Objekti na ovoj trasi podignuti su uglavnom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a ima i desetak novijih kuća.
- Ceo život sam se mučila sa porodicom, da sakupimo novac i da iz stare, trošne kuće, pređemo u novu. Svega smo se odricali, da bismo konačno pre dve godine završili nov dom. Sada sa zebnjom čekam dan da mi dođe bager u dvorište - rukama brišući suze priča Olga Milenović (54).
PODRŠKA OPŠTINE
OPŠTINA Grocka u prethodne tri godine promenila je tri predsednika. Svaki od njih pružio je podršku ugroženim građanima tri naselja.
- Opština Grocka je spona između ugroženih meštana i Grada Beograda. Pokušavamo da nađemo neko zajedničko rešenje, kojim ćemo svi biti zadovoljni. Slede nam intenzivni razgovori, a nadam se pozitivnom rezultatu - priča Stefan Dilberović, aktuelni predsedinik opštine.
"CRNI" SPISAK
U CENTRU Leštana, na zgradi mesne zajednice, okačena su dva velika spiska. Na jednom se nalazi 86, a na drugom 70 imena. Reč je o glavama porodica, čije kuće su predviđene za rušenje.
Meštani, u gorkoj šali govore da liči na spisak za odstrel, kao onaj iz 1941, kada je u tadašnje selo Leštane došla kaznena nemačka jedinica.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.