Lečenje steriliteta i katarakte uz knjižicu i kod privatnika

Izvor: RTS, 14.Feb.2016, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje steriliteta i katarakte uz knjižicu i kod privatnika

Najveći problem srpskog zdravstva i dalje su liste čekanja. Na neku dijagnostičku proceduru ili operaciju u ovom trenutku čeka oko 70 hiljada građana. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja odlučilo da za vantelesnu oplodnju i operaciju katarakte pozove u pomoć privatne zdravstvene ustanove.
Iako se katarakta operiše u 25 državnih zdravstvenih ustanova i godišnje uradi oko 18.000 intervencija, u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trenutku na tu intervenciju čeka oko 30.000 ljudi, većina i po nekoliko godina.

I dok pojedini rade punom parom, ima bolnica gde se godišnje uradi tek 20 intervencija.
"I ta se slika najbolje vidi kod nas na klinici, od tih 16-18.000 godišnje mi radimo trećinu", kaže direktor Klinike za očne bolesti KCS Milenko Stojković.
Lista čekanja postoji i za vantelesnu oplodnju gde je vreme veoma važan faktor. Zbog toga će državne ustanove, dok ne prošire kapacitete, i u toj oblasti imati podršku privatnika.
"Mi smo prošle godine uradili 300 ciklusa i 300 inseminacija, plan je da u ovoj godini radimo za 50 odsto više obzirom na tu novu opremu, ali moram da kažem da ti tehnički radovi još nisu završeni", kaže direktor Klinike za ginekologiju i akušertsvo KCS Aleksandar Stefanović.
Javni poziv da pomognu i da se uključe u zdravstveni sistem Srbije, država privatnicima upućuje u sredu.
"Što se tiče vantelesne oplodnje mi imamo 420 parova koji čekaju, raspisujemo poziv za 500 parova za dva pokušaja, plus Grad Beograd će u vrednosti od 10 miliona dinara za 50 parova obezbediti i treći pokušaj. Za vantelesnu odvojeno je nešto manje od 100 miliona dinara a za kataraktu oko 120 miliona. Klinike koje ispunjavaju uslove, pacijenti idu kod njih, ići će pacijenti koji najduže čekaju", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
I dok je u oblasti vantelesne oplodnje država sa privatnicima sarađivala i prethodnih godina, privatne oftalmološke klinike u sistem ulaze prvi put.
"Imamo iskustva, i apsolutno smo spremni na tu saradnju i bilo je samo pitanje kada će se to desiti, sasvim je jasno sa kapacitetima u državnim ustanovama i potrebama pacijenata, broj iz godine u godinu raste. Bilo je jasno da je samo pitanje vremena kada će morati da se donese ta odluka", kaže Slobodan Radulović iz Specijalna bolnica za lečenje steriliteta.
U Srbiji ima 4.500 privatnih ordinacija i ustanova u kojima je zaposleno više od 10.000 lekara.
U privatnom sektoru leči se oko 40 odsto pacijenata, a procenjuje se da bi taj procenat išao i do 80 odsto ukoliko bi građani sa knjižicom mogli da biraju gde će da se leče.
Takvom zdravstvenom sistemu se i teži, poručuju iz Ministarstva zdravlja, i to najpre u oblastima u kojima postoje duge liste čekanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.