Kuršumlija želi ime Bela Crkva

Izvor: B92, 22.Avg.2012, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuršumlija želi ime Bela Crkva

Kuršumlija -- Opština Kuršumlija počela je prikupljane potpisa da se tom gradu vrati staro ime - Bela Crkva.

U anketi na zvaničnoj veb stranici opštine Kuršumlija na pitanje da li su za vraćanje straog imena Kuršumliji, 38,5 posto građana reklo je da nije, a 33,1 odsto se sa tim saglasilo. U lokalnoj samoupravi kažu da je incijativa za promenu imena grada legitimna, te da o tome treba obaviti široku raspravu kada predlog bude stigao u skupštinu.

Inače, članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turističke organizacije u Kuršumliji sa ovom incijativom otpočeli su nakon što je patrijarh srpski Irinej prilikom nedavne posete opštini Kuršumlija izjavio da mu je velika želja da se Kuršumliji vrati staro ime.

Predsednik turističke organizacije Ivan Kovačević kaže da je prvi zahtev za promenu imena grada, odnosno vraćanje starog naziva Bele Crkve stigao 1878. godine, odmah nakon oslobođenja od Turaka ali da je tadašnja skupština iz nepoznatih razloga taj zahtev odbila.

"Mi podržavamo inicijativu patrijarha Irineja, a predlog će biti prosleđen i skupštini koja će raspravljati na tu temu i odlučiti da li će usvojiti inicijativu", rekao je Kovačević.

Arhijerejski namesnik toplički Lazar Barać kazao je Tanjugu da bi trebalo uslišiti želju patrijarha Irineja i opštini Kuršumlija vrati stari naziv Bele crkve. On je istako da očekuje razumevanje i pomoć u tome od aktuelne lokalne vlasti u Kuršumliji.

Ime Bela Crkva inače potiče iz srednjeg veka jer su manastir Svetog Nikole i crkva obližnjeg manastira presvete Bogorodice bili prekirveni olovom, koji je pravio beli odsjaj na suncu. Prema predanju, Turci su u jednom trenutku skinuli olovni krov i od njega izlili kuršume. Otuda je potekao i savremeni naziv grada - Kuršumlija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.