Kulina: Nema novih slučajeva stomačne infekcije

Izvor: B92, 19.Mar.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulina: Nema novih slučajeva stomačne infekcije

Nema novih slučajeva stomačne infekcije kod štićenika doma za smeštaj dece i odraslih teže i teško ometenih u razvoju Kulina.

Jedan od korisnika, preminuo je zbog duge i teške bolesti koja nema veze sa ovom epidemijom.

U dom u Kulini upućene su sve nadležne inspekcije a analize će biti gotove, početkom sledeće nedelje.

Da li je smrtni ishod u domu Kulina najavio epidemiju?

Nakon što je pacijent preminuo sredinom nedelje, rano ujutru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istog dana, kod 14 štićenika prvog sprata paviljona Pink, pojavili su se slični simptomi, stomačne tegobe i dijareja. Pacijenti koji su smešteni u ovom paviljonu, uglavnom su nepokretni, a njihov loš imunitet isprovociran je raznim faktorima.

"Korisnik koji je preminuo nema veze sa ovom epidemijom, desilo se slučajno u isto vreme, on je imao akutni abdomen i imao je krv u mokraći nezavisno od epidemije koja se desila", navela je Malina Mitić, doktorka internista u domu Kulina.

Ovo nije epidemija velikih razmera, potvrdili su nam u domu Kulina i većina korisnika nema izražene simptome, a tri korisnika sa težom kliničkom slikom, istog dana su zbrinuti u ustanovi.

"Svi pacijenti su danas u dobrom opštem stanju, svi uzroci bolesti se ispituju, poslata je hrana i voda na analizu, poslata je stolica na analizu, biohemija, laboratorija to je već u toku. Sumnja se na neku crevnu zaraznu infekciju", dodala je ona.

Iz sanitarne inslekcije Ministarstva zdravlja, potvrdili su nam da su iz doma istog dana prijavili epidemiju i da su u Kulini, odmah upućene sve nadležne inspekcije.

Za sada se sumnja da je u pitanju epidemija Eterokolitisa, koju karakteriše grupno oboljenje koje se manifestuje dijarejom koju moze da izazove više uzroka. Preduzete su sve mere a dom Kulina dobio je predlog mera za suzbijanje epidemije.

Rezultati analiza očekuju se početkom sledeće nedelje. U Domu za smeštaj dece i odraslih lica teže i teško ometenih u razvoju Kulina, trenutno boravi 313 korisnika i 18 radnih terapeuta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ispituju se uzroci infekcije u Domu Kulina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2016

Nema novih slučajeva stomačne infekcije kod štićenika doma za smeštaj dece i odraslih teže i teško ometenih u razvoju Kulina, a u tu ustanovu upućene su sve nadležne inspekcije i analize će biti gotove početkom sledeće nedelje, prenosi TV B92...Doktorka internista u domu Kulina Malina Mitić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.