Krajišnik na slobodi 1. septembra

Izvor: RTS, 02.Jul.2013, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajišnik na slobodi 1. septembra

Momčilo Krajišnik koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine biće prevremeno pušten na slobodu 1. septembra, odlučio predsednik Haškog tribunala Teodor Meron. Odluka o njegovom oslobađanju doneta nakon što je odslužio dve trećine kazne.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron doneo je odluku o preveremenom puštanju na slobodu Momčila Krajišnika, koji je osuđen za zločine nad nesrpskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanovništvom tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Sudija Meron u odluci navodi da je razmotrio sve činjenice i relevantne informacije i da smatra da je Krajišnik rehabilitovan, kao i da je rizik da on počii nove zločinr veoma mali. Prema njegovim rečima, faktor rehabilitacije trebalo bi da ide u korist Krajišniku.

Kako se navodi, 3. avgusta Krajišnik će odslužiti dve trećine kazne, a praksa Tribunala je da se nakon tog perioda razmotri oslobađanje osuđene osobe.

"Primećujem i da su i moje kolege mišljenja da bi Krajišnik trebalo da bude oslobođen nakon odsluženja dve trećine kazne, iako nisu sagklasni o datumu oslobođenja", naveo je Meron u odluci.

Kako kaže, tri sudije su za to da datum oslobađanja bude posle 3. avgusta, dvojica su predložila oslobađanje 3. avgusta, a jedan se nije izjasnio o datumu.

"Uzimajući u obzir ove okolnosti, smatram da bi Krajišnik trebalo da bude oslobođen 1. septembra 2013. godine", zaključio je Meron.

Momičilo Krajišnik, bivši predsednik Skupštine Republike Srpske, prvostepeno je 2006. godine osuđen na 27 godina zatvora. Žalbeno veće Haškog tribunala je 2009. godine preinačilo presudu, tako da je Krajišnik pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Krajišnika su snage Sfora uhapsile 3. aprila 2000. godine i istog dana ga izručile Hagu.

Suđenje je trajalo od 3. februara 2004. do 31. avgusta 2006. godine, a na prvostepenu presudu žalbu su uložili i Tužilaštvo i Krajišnik, koji je sam vodio žalbeni postupak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odobreno ranije oslobađanje Momčila Krajišnika

Izvor: Cafe.ba, 02.Jul.2013

Predsjednik Tribunala u Hagu Teodor Meron odobrio je zahtjev bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika da bude ranije pušten na slobodu i to 1. septembra 2013. godine, saopšteno je danas iz Tribunala.U saopštenju se navodi da je Krajišnik odslužio više od dvije trećine...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.