Košarac: Izvještaj Tužilaštva BiH - potvrda selektivnog pristupa

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2015, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarac: Izvještaj Tužilaštva BiH - potvrda selektivnog pristupa

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da izvještaj Tužilaštva BiH o radu u 2014. godini ponovo na najgrublji način vrijeđa osjećanja porodica Srba žrtava ratnih zločina, kao i inteligenciju normalnih ljudi koji žele istinu o svim događajima iz proteklog rata i kaznu za zločince i njihove nalogodavce.

On je ocijenio da se ovaj izvještaj, koji bi trebalo da bude razmatran na današnjoj sjednici Predstavničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << doma, ne razlikuje od prethodnih i da predstavlja novi pokušaj Tužilaštva BiH da prikrije nakaradni, selektivni i očigledno pristrasni pristup slučajevima ratnih zločina u kojima su žrtve Srbi.

"Praznim ciframa koji govore o rekordnom broju podignutih optužnica za ratne zločine prikriva se činjenica da Tužilaštvo BiH nije procesuiralo nijedan od najsloženijih predmeta ratnih zločina nad Srbima, poput zločina Nasera Orića, Atifa Dudakovića, Dobrovoljačke i `Tuzlanske kolone`, zločina u Velikom parku i ostalim sarajevskim stratištima, Sijekovca, Ozrena, Mrkonjić Grada i drugih za koje su zadati rokovi za podizanje optužnica odavno istekli", upozorio je Košarac u izjavi Srni.

On je naglasio da se i dalje više od 60 odsto optužnica podiže protiv Srba koji se, za razliku od Bošnjaka i Hrvata, optužuju za najteža krivična djela genocida i zločina protiv čovječnosti, uz primjenu Krivičnog zakona BiH što je u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i predstavlja direktno kršenje zabrane retroaktivne primjene zakona.

"U optužnicama protiv Bošnjaka nema komandne odgovornosti ratnih političkih, vojnih i policijskih čelnika, što dokazuje da Tužilaštvo BiH radi pod direktnim političkim uticajem SDA i drugih bošnjačkih partija, kao i pod pritiskom pojedinih međunarodnih moćnika", rekao je Košarac.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a smatra da je besmisleno vođenje bilo kakve rasprave o ovakvom izvještaju Tužilaštva BiH.

"Nigdje na svijetu ne postoji zemlja u kojoj glavni tužilac za nerad, pristrasnost i nesposobnost ne podliježe nikakvoj odgovornosti pred institucijama kojima podnosi izvještaj. Ovakav pravosudni sistem je katastrofalno loš i dovodi do novih političkih i nacionalnih konflikata, zbog čega hitno mora biti promijenjen ili ukinut", poručio je Košarac.

On je upozorio da do konflikata dovodi svaka politizacija zločina, što je, kako kaže, kvalifikacija koja karakteriše i predloženu rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici.

"Poslanici iz Kluba SNSD-a biće protiv usvajanja tog političkog dokumenta. Vjerujem da će nam se u takvom stavu pridružiti svi srpski poslanici iz Republike Srpske", rekao je Košarac.

On je najavio da će predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću na sjednici Predstavničkog doma postaviti poslaničko pitanje u vezi sa donošenjem odluke o imenovanju Tima za izradu novog dokumenta o mehanizmu koordinacije u BiH.

"Pitaću Zvizdića zašto je donesena ta odluka kada u Savjetu ministara BiH od 2013. godine postoji već urađeni prijedlog mehanizma koordinacije u kome su vidljive i zaštićene ustavne pozicije svih nivoa vlasti u odlučivanju o pitanjima iz procesa evropskih integracija", ističe Košarac.

On je rekao da će postaviti i pitanje da li je Savjet ministara u ovom sazivu ikada razmatrao postojeći prijedlog mehanizma koordinacije i utvrdio šta u tom prijedlogu nije dobro, odnosno zbog čega je, bez ikakvih konsultacija i dogovora sa vlastima Republike Srpske, bilo potrebno imenovati novi tim za izradu novog prijedloga mehanizma koordinacije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

SNSD: Hapšenje Orića u Švajcarskoj - još jedan poraz BiH

Izvor: Blic, 10.Jun.2015

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je hapšenje Nasera Orića u Švajcarskoj još jedan poraz BiH zato što pravosudne institucije BiH nisu procesuirale ovog ratnog komandanta muslimanske vojske...Naser Orić.."Postoji niz dokaza koji dokazuju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.