Koridor 10, novi problemi na putu

Izvor: RTS, 09.Avg.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koridor 10, novi problemi na putu

Ispod Suve planine gde su probijena dva tunela, najnezadovoljniji su vlasnici parcela koje su, kako tvrde, postale deponije. Tamo gde je austrijska "Alpina" stala, posao je nastavila bugaraska firma. Grupi od 50 radnika iz Dimitrovgrada koji su ponovo angažovani, Austrijanci su ostali dužni u proseku oko 200.000 dinara.

Na Koridoru 10 ka istoku, posle bankrota austrijske "Apline" i uvođenja novog izvođača radova, na deonici od Pirota do granice sa Bugarskom, anagažovano je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pet stranih kompanija iz četiri evropske zemlje.

Promenljivo vreme ovih dana usporava pojedine radove na otvorenom ali se zato tuneli kod Bancareva, blizu Niša, rade po planu, pa je tamo završeno oko 70 odsto planiranih radova.

Na trasi budućeg auto-puta od Niša do istočne granice, na dužini od stotinu kilometara, nismo od radnika mogli da dobijemo odgovor koliko im ovih dana kiša i blato smetaju u poslu, jer im je, kažu, kontakt sa novinarima strogo zabranjen.

Tamo gde se radi kažu da ima najviše problema. Tako je ispod Suve planine, gde su probijena dva tunela, a gde su najnezadovoljniji vlasnici parcela koje su, kako tvrde postale deponije, izneto više od 200.000 kubika zemlje.

Desetak vlasnika imanja je sa češkim izvođačem radova potpisalo pre dve godine ugovor o zakupu, koji je nedavno istekao. Spremni su, kažu, da zbog budućeg Koridora prodaju imanja i po nižoj ceni, kako bi rešili višemesečni problem.

"Ako se to sada ne uradi ja verujem da će ta zemlja tu i da ostane, oni će za godinu dana da odu, a nama ostaje da ih tužimo", kaže vlasnik parcele Saša Marjanović.

Iako je bilo nezadovoljnih i među valsnicima kuća koje su se našle na trasi Koridora ka istoku, radovi nisu prekidani, pa se na pojednim deonicama privode kraju.

Dušan Mijuk iz "Koridora Srbije" kaže da tamo gde je manje razumevanja ulažu više napora da ljudima objasne da se radi o nacionalnom projektu koji je Vlada Srbije proglasila za projekat od nacionalnog značaja.

Tamo gde je austrijska "Alpina" stala, posao je nedavno nastavila bugarska kompanija.

Grupi od pedesetak radnika iz Dimitrovgrada koji su ponovo angažovani, Austrijanci su ostali dužni u proseku oko 200.000 dinara.

"Možda je to nekom malo, ali nama mnogo znači", kaže Dragan Panić iz Dimitrovgrada.

Dragiša Todorov iz Dimitrovgrada rekao je da iz Austrije stižu blage reči, a da od isplate nema ništa.

"Poslednji odgovor je bio da je stečajni postupak još uvek u toku i da ne mogu da daju precizne podatke koliko će procentualno isplaćeno od našeg potraživanja i kada će to biti", kaže Veroljub Đurić iz OZ "PI plus" iz Pirota, posrednik u angažovanju radnika.

Kada Koridor 2016. godine bude otvoren, kroz Sićevačku klisuru se neće morati, što će putnicima omogućiti sigurnije putovanje ka istoku, posebno onima u tranzitu leti, kada je na ovoj deonici i najveća gužva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.