Kori Udovički u problemu zbog „sistemske greške“

Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kori Udovički u problemu zbog „sistemske greške“

Beograd - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički nalazi se u sukobu interesa, bar kada se sudi prema dokumentaciji Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije, u kojoj je i juče pisalo da je vicepremijerka u isto vreme i članica Upravnog odbora Telenor banke.

U kabinetu Kori Udovički, međutim, za Danas tvrde da je Udovički podnela ostavku na mesto članice UO Telenor banke još pre tri meseca, odnosno pre preuzimanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dužnosti u Vladi. Isto nam je rečeno u pomenutoj banci, ali i u NBS - da Udovički već tri meseca ne obavlja tu funkciju i ne prima naknadu.

Problem, ipak, i dalje postoji. Uprkos činjenici da je od dana ostavke do danas prošlo više od tri meseca, na zvaničnim internet prezentacijama APR i NBS i dalje piše da je Kori Udovički u UO Telenor banke, što bi, da je istina, predstavljalo flagrantno kršenje zakona.

„Proverom u Bazi Registra privrednih subjekata Agencije za privredne registre, utvrđeno je da do ovog momenta nije podneta registraciona prijava za razrešenje člana Upravnog odbora Telenor banke Kori Udovički. Obaveza Telenor banke jeste da prijavi takvu promenu. Do sada nije zaprimljena“, rečeno je Danasu u APR.

U Telenor banci, međutim, tvrde da, u skladu sa Zakonom o bankama, tek po dobijanju saglasnosti NBS je moguće uneti promenu u APR. „Ministarka uprave i državne samouprave Kori Udovički nije član Upravnog odbora Telenor banke. Ministarka je 2. maja 2014. godine podnela ostavku na mesto nezavisnog člana Upravnog odbora Telenor banke i od tada ne učestvuje u radu Upravnog odbora, niti je primila naknadu. U skladu sa Zakonom o bankama, tek po dobijanju saglasnosti NBS je moguće uneti promenu u APR. U toku je procedura imenovanja novog člana Upravnog odbora koji će biti upisan u registru APR-a, po dobijenoj saglasnosti NBS“, rečeno je Danasu u službi za komunikacije Telenor banke.

U Narodnoj banci Srbije za Danas kažu da, u skladu s odredbama Zakona o bankama, predsednika i članove upravnog odbora banke imenuje i razrešava skupština banke, što znači da ostavka člana upravnog odbora počinje do proizvodi pravno dejstvo nakon što je usvoji skupština banke i time razreši tog člana dužnosti.



Banka je 19. maja obavestila Narodnu banku Srbije da je gospođa Udovički dopisom dostavljenim banci, 9. 5. 2014, informisala organe banke o davanju ostavke na funkciju nezavisnog člana Upravnog odbora banke, usled prelaska na novu dužnost potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Banka je pokrenula proceduru za imenovanje novog člana UO, kako bi, po dobijanju prethodne saglasnosti NBS na to imenovanje, Skupština banke i zvanično razrešila gospođu Udovički i imenovala novog člana ovog odbora“, navode u NBS za Danas.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udovički i greška

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2014

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički podnela je ostavku u Telenor banci pre tri i po meseca, ali se i dalje vodi kao član Upravnog odbora jer joj nisu imenovali zamenu...Ostavku je napisala 2. maja, odmah po formiranju nove vlade, ali na internet...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.