Konferencije o Zapadnom Balkanu postaju redovne

Izvor: Vesti-online.com, 28.Avg.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencije o Zapadnom Balkanu postaju redovne

Nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel najavio je danas u Berlinu da će se konferencije posvećene Zapadnom Balkanu redovno održavati svake godine.

Ginter Etinger ističe važnost investicija u energetskog sektora

 

"Sledeće godine domaćin će biti Austrija, a posle toga Francuska. O mestu održavanja 2017. još se raspravlja", rekao je Gabrijel na sastanku s minsitrima privrede zemalja regiona kojim je počela berlinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Konferencija o Zapadnom Balkanu.

 

Gabrijel je naglasio važnost perspektive članstva zemalja regiona u EU što Nemačka, kako je dodao, "snažno podržava" jer "stoji iza obećanja iz Soluna", prenosi Hina.

 

On je rekao i da su nemački preduzetnici zainteresovani za ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana što, kako je dodao, pokazuju i rezultati jednog istraživanja u kojem je 83 odsto nemačkih ulagača koji su poslovali u zemljama regina navelo da želi to da ponovi.

 

Kao potencijale regiona Gabrijel je posebno istakao turizam i prednosti koje pruža jadranska obala, dodajući da prioriteti moraju biti podsticanje izvoza i investicija, i ulaganja u stručno obrazovanje.

 

Evropski komesar za privredu i energetiku Ginter Etinger istakao je važnost investicija u energetski sektor, posebno jačanje energetske infrastrukture između zemalja EU i Zapadnog Balkana, ali i unutar regiona.

 

Prema pisanju srpskih medija, Srbija je posebno zainteresovana za infrastrukturne projekte među kojima je i modernizacija i izgradnja pruge Beograd-Bar, i pokušaće zajedno sa Crnom Gorom da dobije podršku za njenu modernizaciju i izgradnju.

Očekuje se takođe da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.