Kod zelenaša po novac za struju i lekove

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod zelenaša po novac za struju i lekove

Nezaposleni sa velikim dugovanjima za struju, komunalne usluge ili oni kojima je potreban novac za lečenje najčešće su žrtve zelenaša. Sve više slučajeva zelenašenja i iznudica: Palata prvade u Nišu

To je pokazalo iskustvo niške policije, koja je u proteklih godinu dana raskrinkala nekoliko slučajeva ovog vida kriminaliteta.

Sve veća ekonomska kriza, nemaština i nezaposlenost dovele su do toga da je zelenašenje u zamahu. U niškoj policiji ističu da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stvaran broj žrtva zelenaša “velika tamna brojka”, jer se građani rešavaju da slučajeve prijave tek kada im “dogori do nokata”.

- Uglavnom stupaju u kontakt sa zelenašima na nečiju preporuku, bez prave informacije u šta se zapravo upuštaju. Najčešće su u pitanju sitne pozajmice od 150 do 300 evra, koje uz enormne kamate mogu da narastu i do 10.000 evra za nekoliko godina.

Tražili 100 evra od maloletnika za nepostojeći dug

Nikola A. (22), Lazar K. (19) i Martin I. (23), sva trojica iz Niša, uhapšeni su zbog sumnje da su od maloletnika iznuđivali novac. Važe za opasne momke u niškom naselju Durlan. Nikola A. i Lazar K. su mesec dana pretili i potraživali 100 evra od jednog sedamnaestogodišnjaka na ime nepostojećeg duga. Oni su mu dali rok da 23. marta spremi novac ili će mu u protivnom „razbiti glavu“. Zapretili su mu i da je u slučaju kašnjenja dužan da im za svaki dan čekanja isplati po 50 evra! Odvukli su ga 23. marta na Pantelejsko groblje i nemilice ga tukli rukama i nogama po glavi i telu, tako da je dva puta gubio svest. Oni su, kako se sumnja, u proteklih godinu dana iznuđivali 200 evra od jednog šesnaestogodišnjaka kome je Martin I. dao kesu čaja, rekavši da je marihuana i da mu za nju duguje 200 evra.

Većina dužnika računa da će uspeti da se razduži, a policiji se jave tek kada osete strah da će ostati bez celokupne imovine, kaže za “Blic” Nataša Pošmuga, šef grupe za suzbijanje razbojništava, razbojničkih krađa, iznuda i ucena u niškoj policiji. Kada dođu u situaciju da ne mogu da vraćaju napumpane kamate, dužnici čine sve da odobrovolje zelenaše.

- Ima slučajeva da zelenaš dužniku poturi unapred spreman ugovor gde potpisuje da zalaže nekretnine ukoliko ne vrati dugovanje, pa se može desiti da neko ostane i bez stana ili kuće zbog nekoliko stotina evra zelenaške pozajmice - napominje Pošmuga.

Ona je apelovala na sve građane koji su žrtve zelenaša da ne oklevaju i da prijave ove slučajeve policiji, jer ih to jedino može spasti dužničkog ropstva.

Oni su osumnjičeni za zelenašenje

Dalibor P. : Pozajmio 4.000 a uzeo 22.000 evra

U aprilu prošle godine policija je uhapsila Dalibora P. (36) zbog sumnje da je počinio više krivičnih dela zelenaštva i ugrožavanja sigurnosti. On je osumnjičen da je u protekle tri godine jednom Nišliji u više navrata pozajmio ukupno 4.000 evra uz kamatu od 20 odsto mesečno. Kako oštećeni nije mogao redovno da izmiruje dugovanja koja su se uvećavala, osumnjičeni je pretio njemu i porodici, a jula 2012. ga je i pretukao, nanevši mu lake povrede. Sumnja se da je od oštećenog uzeo oko 22.000 evra, s tim da je ostala da se otplati glavnica. Oštećeni građanin je želeo da uzme pozajmicu da bi unapredio posao, ali se obratio policiji kada više nije imao odakle da plaća zelenaške rate sa kamatama, strahujući za svoju bezbednost i bezbednost porodice.

Jovica N.: Na ime kamate oteo 10.000 evra

Jovica N. (40) iz Donje Peščanice kod Aleksinca uhapšen je 3. aprila 2014. godine zbog sumnje da se bavio zelenaštvom. On se sumnjiči da je Dušanu M. (26) iz okoline Aleksinca u toku 2011. pozajmio 300 evra uz obavezu mu plaća mesečnu kamatu od 20 odsto, koja iznosi 60 evra. Dušan je dugovao za struju 200.000 dinara a novac mu je bio potreban i jer mu je majka morala da ide na operaciju. Dušan je Jovici kao zalog dao traktor marke IMT 533, koji je osumnjičeni prodao za 1.300 evra. Protiv Jovice N. je prošlog meseca podneta krivična prijava zbog sumnje da je od I. V. iz Donje Peščanice, kojem je pozajmio 300 evra, na ime kamate - od 2008. do 4. marta 2014. - uzeo između 8.000 do 10.000 evra!!! I. V. se obratio policiji kada više nije mogao da izdrži zelenaške rate.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.