Katalonija, uskoro zvaničan zahtev za referendum

Izvor: RTS, 21.Sep.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonija, uskoro zvaničan zahtev za referendum

Predsednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas kaže da će "narednih dana" i zvanično zatražiti referendum o nezavisnosti te španske pokrajine.

Katalonski parlament usvojio je u petak zakon koji poslanicima daje pravo da održe, kako su najavili, neobavezujuće konsultacije o nezavisnosti od Španije 9. novembra, prenosi Tanjug.

"Taj zakon će biti iskorišćen narednih dana da se zakaže glasanje 9. novembra", rekao je Mas, preneli su španski mediji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Španska vlada je već saopštila da bi time bio prekršen ustav Španije, a premijer Marijano Rahoj poručio je da samo centralna vlada u Madridu ima ovlašćenje da raspiše referendum o pitanjima koja se odnose na suverenitet zemlje.

Ustavni sud Španije doneo je odluku 25. marta 2014. da je najavljeno održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je planiran za 9. novembar, neustavno.

Kako je obrazloženo, region "ne može jednostrano da raspiše referendum na kojem će samostalno odlučiti o svojoj integrisanosti u Španiju".

Dogovor o raspisivanju referenduma o suverenosti Katalonije postigle su 12. decembra 2013. separatistički nastrojene političke partije u Kataloniji i tada je dogovoreno da se glasanje održi 9. novembra ove godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.