Karađorđević: Kraljevi Petar i Aleksandar zaslužuju spomenike

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2014, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karađorđević: Kraljevi Petar i Aleksandar zaslužuju spomenike

Princ Aleksandar Karađorđević podržao je danas inicijativu građana i gradskog menadžera Gorana Vesića da njegovom pradedi, kralju Petru I i dedi, kralju Aleksandru I budu podignuti spomenici u Beogradu.

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu, rekao da je veoma ponosan na pomenutu inicijativu, te da ga je posebno obradovala podrška Gradske uprave koja je najavila podizanje spomenika njegovim precima.

"I moj deda i pradeda sigurno zaslužuju da glavni grad Srbije ima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << velike spomenike u njihovu čast i veoma je tužno što to nije ucinjeno tokom prethodnih decenija", naveo je princ Aleksandar.

On je naveo da je kralj Petar I Oslobodilac bio prvi krunisani kralj Srbije posle Nemanjića, veliki demokrata i jedan od najomiljenijih srpskih vladara, dok je kralj Aleksandar I Ujedinitelj bio vrhovni komandant slavom ovenčane srpske vojske u Velikom ratu, diplomata i državnik sa velikom reputacijom u svetu.

"Nije postojao i ne postoji razlog zbog kog oni do sada nisu imali spomenik u Beogradu, a kralj Aleksandar I čak ni ulicu. To je velika nepravda prema njima i našoj slavnoj istoriji", smatra princ Aleksandar, koji dodaje da je veoma srećan što je došao dan kada će Gradska uprava ispraviti "tu veliku nepravdu".

Princ Aleksandar je dodao da i Pariz, u Bolonjskoj šumi, nedaleko od Ajfelovog tornja, ima bulevar koji nosi ime kralja Petra I, gde se nalazi spomenik i njemu i kralju Aleksandru I.

"Čini mi se da bi bila dobra ideja, da se replika tog spomenika napravi i postavi u Beogradu, kao saradnja dve prijateljske države, Francuske i Srbije, na isti način kao što je učinjeno sa spomenikom Caru Nikolaju, u saradnji Srbije i Ruske Federacije", dodao je princ Aleksandar.

To bi, kako smatra, bio lep gest u znak prijateljstva dve države, a izrazio je uverenje da bi francuska vlada podržala taj predlog.

On smatra da bi takav spomenik mogao da bude postavljen na Trgu Slavija ili na Topčiderskoj zvezdi.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je ranije da Grad, na inicijativu građana i portala Telegraf, razmatra nekoliko lokacija za podizanje spomenika kralju Petru I i kralju Aleksandru.

"Nesporno je da oni zaslužuju spomenike u glavnom gradu zbog njihovog značaja za naš narod", istakao Vesić.

Vesić je naveo da "to što ne postoje spomenici, ili u slučaju kralja Aleksandra čak ni ulica, nažalost, govori o našem odnosu prema svojoj prošlosti i velikanima iz nje".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.