Kameron, 11.000 metara ispod površine

Izvor: RTS, 26.Mar.2012, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron, 11.000 metara ispod površine

Džejms Kameron se spustio do najdublje tačke okeana, na 11.000 metara dubine u Marijanskom rasedu u Pacifiku. "Zaronio" je sam u podmornici, kojoj je trebalo oko dva sata da stigne do dna. "Sve je u redu", rekao je po povratku.

Režiser Titanika Dejvid Kameron se podmornicom "Izazivač dubine" spustio na 10.898 metara dubine, što je drugi takav poduhvat u istoriji.

Pre Kamerona na najbudlju tačku spustili su se Amerikanac Don Volš i Švajcarac Žak Pikar 1960. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali zbog problema sa opremom i mulja nisu uspeli da vide bogznašta.

"Ljudi su išli na Mesec, a Kusto je istraživao okeane. S tim sam odrastao i to su vrednosti koje sam poneo iz detinjstva", rekao je Kameron pre polaska u avanturu, za koju se godina u tajnosti spremao.

Njegova podmornica je teška 11 tona i dugačka je oko sedam metara, a stručnjaci je opisuju kao "vertikalni torpedo", zbog niza karakteristika koje joj omogućavaju brzo zaranjanje. Ova podmornica može da podnese pritisak od 1.000 atmosfera.

Takođe, podmornica je "načičkana" kamerama i reflektorima, a ima i robotizovanu "ruku" kojom je prikupio uzorke sa dna. Projekat su zdušno podržali "Roleks" i "Nacionalna geografija".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džejms Kameron poručio sa najdublje tačke u okeanu: Svi sistemi su OK!

Izvor: medio.rs, 26.Mar.2012

Filmski režiser Džejms Kameron je dostigao najdublju tačku u Tihom okeanu, koja se nalazi na 11 kilometara dubine. Kada je dosegao dubinu od 10.898 metara, Kameronove prve reči upućene na površinu bile su: "Svi sistemi su OK"!

Nastavak na medio.rs...

Režiser Džejms Kameron se vratio sa najdublje tačke u okeanu

Izvor: Blic, 26.Mar.2012

Filmski režiser Džejms Kameron je dostigao najdublju tačku u Tihom okeanu, koja se nalazi na 11 kilometara dubine, ali je izronio šest sati pre nego što je to bilo očekivano. Isprobavanje podmornice u februaru..Kameron se spustio na 11 kilometara dubine, na Marijansku brazdu, najdublju tačku...

Nastavak na Blic...

Kameron ronio do najdublje tačke Pacifika

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Mar.2012

LOS ANĐELES - Čuveni američki režiser Džejms Kameron vratio se na morsku površinu nakon što je zaronio na dubinu od 11 kilometara, do najdublje tačke u Pacifiku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.