Kako se začinsko bilje čuva za zimu?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2015, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se začinsko bilje čuva za zimu?

Začinsko bilje koje ste togom leta gajili u saksijama, sada možete da osušite ili zamrznete i tako ga imate na raspolaganju čitave zime.

Berite bilje kada je sunčan dan, ne rano ujutru, da ne bi bilo vlažno od rose. Beru se najlepši listovi. Grančice se vežu u buketiće i okače naopako da vise na promaji ili mestu gde struji vazduh. Ne ostavljaju se na suncu, začine mora da osuši vazduh.

Bosiljak se suši na promaji, ali može i da se doda u sirće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kome će dati poseban šmek. Može se osušiti i u rerni, tako što se razdvojeni snopovi stave na tanjir.

Lovorove listove treba odvojeno sušiti, a najbolje je suve staviti u papirnatu kesu. Odlično se suši u rerni, na najnižoj temperaturi. Stavlja se u već blago ugrejanu rernu.

Vlašac je najbolje sitno iseckati i zamrznuti u posudi za led, pa vaditi kockice prema potrebi. Može se i osušiti, ali će tako imati blaži miris i ukus, piše "Život plus".

Peršun je najbolje sušiti u buketiću na promaji.

Nana neće izgubiti miris i ukus ako se suši u rerni ili mikrotalasnoj peći (oko dva minuta).

Ruzmarin se suši u buketiću, kao i majoran i limunska trava.

Origano se može sušiti na sve načine.

Majčinu dušicu je najbolje sušiti u buketiću, a je odlično i ukoliko se stavi u maslinovo ulje kome daje poseban ukus.

Mirođiju je najbolje zamrznuti, jer je najzgodnije vaditi kockice i stavljati u sos i ostala jela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.