Kako se Vikipedija stara o tačnosti podataka

Izvor: N1 televizija, 16.Jan.2017, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se Vikipedija stara o tačnosti podataka

Vikipedija, najveća slobodna onlajn enciklopedija na svetu, obeležila je 16 godina postojanja. Godišnjica je obeležena i u beogradskoj Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković.

Na 16. rođendan najveće svetske onlajn enciklopedije, urednici Vikipedije na srpskom jeziku kažu da ona danas ima preko 40 miliona različitih članaka i tema, koji su napisani na preko 250 jezika.

Dodaj da najveću onlajn riznicu može da uređuje bilo ko, informacijama iz različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << oblasti. Za N1 kažu da postoje podaci za koje je utvrđeno da nisu bili tačni, te se zbog toga enciklopedija redovno kontroliše.

“Vikipedija je puna podataka koji su navedeni, a nisu referenca, izvor ne postoji. Možda je tačno, možda nije tačno, i onda proveravate. Ne verujete ničemu što vidite dok se ne uverite da je nešto adekvatno referencirano, da ima izvore”, objašnjava urednik Vikipedije Dragan Satarić.

Milorad Dimič objašnjava da je počeo da uređuje Vikipediju prvenstveno iz oblasti medicine. “I pri tome sam nastojao da svaki članak bude potkrepljen sa što više referenci. Tako smo stvorili jednu bogatu bazu članaka koji imaju sve više i više kvalitetnih, aktuelnih i savremenih referenci”, ističe on.

Vikipedija na srpskom jeziku postoji već 14 godina. Urednici kažu da su najtraženiji podaci iz istorije, geografije, društvenih nauka i sporta. Tvrde da je u poslednje vreme najveće interesovanje za biografijom Novaka Đokovića.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Wikipedia na srpskom obeležila rođendan

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 17.Jan.2017, 10:27

Nevladina organizacija „Wikimedia Srbija“ obeležila je sinoć 16 godina rada enciklopedije Wikipedia na srpskom jeziku, a njeni osnivači su poručili da će najveća onlajn enciklopedija nastaviti da se poboljšava kako bi tekstovi bili još pouzdaniji i sadržajniji..Urednik Wikipedia Dragan Satarić...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.