Izvor: Nezavisne Novine, 23.Avg.2016, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda najskuplji britanski auto svih vremena (FOTO)

Godinama unazad klasični sportski i trkački automobili dostižu astronomske cijene na aukcijama oldtajmera, a jedan od njih upravo je oborio rekord i postao najskuplji automobil koji je ikada proizveden u Velikoj Britaniji.

Ova titula pripala je Jaguaru D-Type koji je 1956. pobijedio na čuvenoj trci 24 časa Le Mana.

Automobil je promijenio vlasnika za nevjerovatnih 21,78 miliona dolara na aukciji u Montereju, u Kaliforniji.Primerak sa šasijom XKD 501 isporučen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << davne 1955. vlasniku jednog privatnog trkačkog tima iz Škotske, ali se na Le Manu pojavio tek naredne, 1956. godine - i odmah je trijumfovao.

Auto je tokom trke prešao 4.035 km, prosječnom brzinom od 168 km/h, i tako donio drugu od ukupno tri pobjede u istoriji modela Jaguar D-Type na Le Manu.

Nakon ovog trijumfa, automobil je imao još nekoliko uspjeha na drugim trkama, a do današnjeg dana ostao je uglavnom u originalnom stanju, za razliku od druga dva Jaguara D-Type koji su pobijeđivali na Le Manu. To je ujedno i jedan od najvažnijih razloga zašto je automobil na aukciji dostigao cijenu od gotovo 22 miliona dolara.

Najskuplji britanski automobil na aukcijama, pre Jaguara D-Type, bio je Aston Martin DB4 GT Zagato iz 1962. koji je prodat za 14,3 miliona dolara.

(B92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ferrari 250 LWB California Spider Competizione prodat za 18.15 miliona dolara

Izvor: AutoBlog, 23.Avg.2016

Kao što je i najavio, Gooding & Company je na aukciji u Pebble Beachu prodao Ferrari 250 LWB California Spider Competizione, i to za sumu od 18.150.000 američkih dolara. Ovaj srebrni primerak je iz 1959. godine, ima Scaglietti karoseriju, a 1960. godine je zauzeo 5. mesto na trci 12 sati Sebringa. Takođe, radi...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.