Kako glasati u inostranstvu?

Izvor: B92, 18.Feb.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako glasati u inostranstvu?

Beograd -- Birači koji imaju boravište u inostranstvu imaju još četiri dana, odnosno najkasnije do 22. februara, da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu.

Birači koji borave u inostranstvu do 22. februara mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) Srbije da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak (JBS) upiše podatak da će na parlamentarnim izborima 16. marta glasati u inostranstvu.

Zahtev za glasanje u inostransvu obavezno mora da sadrži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

DKP Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak dostavlja zatim zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja i upisu tog podatka u jedinstveni biracki spisak, birač se upisuje u izvod iz jedinstvenog birackog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

U jedinstveni birački spisak za glasanje u inostranstvu može se upisati samo lice koje je već upisano u jedinstveni biracki spisak.

Ukoliko građanin nije upisan, a ima biračko pravo, neophodno je da se prethodno sprovede postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se DKP Srbije koji oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni biracki spisak može se izvršiti i elektronskim putem na internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave - www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju gradana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Četitri dana za upis u JBS u inostranstvu

Izvor: Akter, 18.Feb.2014

Birači sa boravištem u inostranstvu imaju još četiri dana da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše da će glasati u inostranstvu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.