Kako decu zaštititi od trgovine ljudima?

Izvor: N1 televizija, 25.Maj.2016, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako decu zaštititi od trgovine ljudima?

Akcija protiv trgovine ljudima ASTRA - organizacija je koja se već petnaest godina bavi borbom protiv trgovine ljudima, a od 2012. godine vodi i Evropski broj za nestalu deci 116000 i bavi se rešavanjem ovog problema.

U susret Međunarodnom danu nestale dece 25. maja, ASTRA je sprovela društveni eksperiment kako bi ukazala na neophodnost kontinuiranog informisanja dece i odraslih o mogućim rizicima u društvu i načinima izbegavanja i zaštite.

Koordinatorka ASTRE >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Katarina Ivanović objasnila je u Novom danu televizije N1 da su tokom eksperimenta, uz saglasnost roditelja, sproveli skrivenu kameru u jednom od beogradskih parkova, gde je devojka sa psom prilazila deci, razgovarala sa njima i nudila im da krenu s njom da vide ostale pse koje navodno ima. Ona ističe da je većina dece odgovarajuće reagovala, odnosno da su govorili da bi prvo morali da pitaju roditelje.

Ivanović ističe da su otmice najređi oblik nestanka dece, ali da ih ima. Pored otmice od strane trećih lica, deca su često meta roditelja koji nemaju starateljstvo, objašnjava gošća Novog dana. Koordinatorka ASTRE ističe da su češći slučajevi bežanja od kuće, uglavnom kod starije dece, uzrasta od 12 do 18 godina, i da se najveći procenat njih bezbedno vrati kući.

Katarina Ivanović objašnjava da ne postoji obrazac ili profil žrtve trgovine ljudima, već to može postati svako, ali dodaje da su često imali slučajeve devojaka koje su preživljavale porodično nasilje, decu iz nepotpunih porodica ili lošeg materijalnog statusa, koja prihvataju poslovne ponude i ponude za vezu kako bi se izvukli iz date situacije.

Ona ističe da rizik predstavljaju poslovne ponude na internetu, ali i tzv. “lažmo zaljubljivanje” gde se trgovocac ljudima dugi niz meseci, pa čak i godina, zabavlja sa žrtvom da bi onda usledila poslovna ponuda ili poziv na putovanje kada bi se otmica i dogodila. Trgovina ljudima donosi veliki profit, dodaje sagovornica N1, i zato su trgovci spremni da se toliko potrude kako bi stvorili manipulativnu psihologiju kod žrtve.

Za roditelje je, kako kaže, najvažnije da kada posumnjaju na otmicu kontaktiraju rođake i drugove deteta kako bi proverili da dete nije kod njih. Kod male dece trebalo bi proveriti i da se nisu sakrila, pošto vole to ponekad da rade. Ukoliko, nakon tih provera, roditelji vide da je situacija alarmantna, treba odmah zvati policiju, ističe Ivanović i dodaje da su prvi sati nakon nestanka krucijalni za pronalazak žrtve – dokazi su još sveži, kao i sećanja očevidaca nestanka. Ona ipak dodaje da ne treba širiti paniku među roditeljima, i da otmičari u belim kombijima ne vrebaju na svakom ćošku - otmice su retke, ali ih ima.

Kada je reč o merama zaštite kod same dece, koordinatorka ASTRE savetuje da ne stupaju u kontakt sa nepoznatim osobama, a da ukoliko ulaze u komunikaciju, naročito putem interneta, i odluče da se nađu sa tim osobama, obavezno to učine na vidljivim mestima u toku dana, kao i da obeveštavaju bliske osobe gde idu i sa kim idu. Na srednjoškolskim putovanjima u inostranstvo, deca uvek moraju da imaju pasoš kraj sebe, i nikada ne treba da ga daju nikom drugom, kaže gošća Novog dana.

Katarina Ivanović dodaje da evropski broj za nestalu decu 116000 funkcioniše od 2012. godine, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, i sve usluge su besplatne. Od tada je, kako kaže, primljeno preko 1.000 poziva, a 67 se odnosilo na konkretne slučajeve nestanka dece. Zvanični podaci, međutim, pokazuju da je taj broj dakelo veći i iznosi oko 700 nestanaka maloletnika.

ASTRA ima memorandum o saradnji sa policijom, dodaje gošća Novog dana i ističe slučaj dobre prekogranične potrage, kada je osoba koja je nestala u Srbiji, pronađena zahvaljujući evropskom broju za nestale.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Informisati decu o opasnostima od trgovine ljudima

Izvor: N1 televizija, 25.Maj.2016

Akcija protiv trgovine ljudima ASTRA - organizacija je koja se već petnaest godina bavi borbom protiv trgovine ljudima, a od 2012. godine vodi i Evropski broj za nestalu deci 116000 i bavi se rešavanjem ovog problema...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.