Kad čapljica zaluta u grad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad čapljica zaluta u grad

U periodu kada je priroda prepuna mladunaca ptica koje su se ovog leta gnezdile, mnogi od njih nisu dovoljno iskusni u preživljavanju svojih prvih dana i nedelja van područja na kojima se o njima brinu roditelji. Neretko zalutaju u potpuno neprirodno okruženje, naselja, pa čak i u gradske centre. U takvom ambijentu osuđene su na uginuće i postaju lake žrtve saobraćaja, predatora i zlonamernih ljudi.

Čapljica (Ixobrychus minutus) je jedna od vrsta koja nikako ne ume da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snađe u veštačkom ambijentu. Ova barska ptica potpuno je prilagođena životu u guastoj vegetaciji, ali da bi naučila na vreme kako da preživi, preleće, često noću, ljudska naselja. Ukoliko udari u građevine, često pada na tlo ošamućena, te joj je potreban brz oporavak u prirodnom okruženju.

Upravo se to dogodilo 1. avgusta 2014, kada su mladu i iznemoglu čapljicu na parkingu i ispod automobila primetili radnici poslovnice Go-ta Hyundai na izlazu iz Novog Sada ka Kaćkoj petlji.

Pozvali su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je veoma brzo reagovao i pticu uhvatio, da bi ista bila prenesena i bezbedno puštena u gustiš močvare na obližnjoj Kaspskoj adi. Radnici Zavoda Slobodan Borčić i Nikola Danilović, koji su učestvovali u intervenciji sa ornitologom Markom Tucakovim, utvrdili su da je ptica sasvim zdrava i sposobna za samostalan život.

Ovaj primer, osim pohvale za dobar odnos prema prirodi, pokazuje koliko je bitno živom svetu omogućiti nesmetane migracione koridore, neisprekidane ljudskim građevinama i objektima koji ometaju normalan opstanak živog sveta. Zbog toga je bitan svaki, pa i najmalji kutak neuređenog, pa čak i napuštenog zemljišta u našim gradovima.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode poziva sve da se u situacijama u kojima su suočeni sa strogo zaštićenim divljim vrstama kojima ne mogu ponoći, ili koje predstavljaju prepreku za neku od ljudskih aktivnosti, jave na 021/4896-306, kako bi stručne ekipe ove institucije što pre problem na zadovoljavajući i zakonski prihvatljiv način rešile.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.