KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Hrvatima glavnicu smanjuju za 30 odsto

Izvor: Kurir, 03.Sep.2015, 05:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Hrvatima glavnicu smanjuju za 30 odsto

Rate kredita mogle bi biti niže za oko osam procenata

BEOGRAD - Kada stupi na snagu izmenjeni zakon o potrošačkom kreditiranju koji priprema hrvatsko ministarstvo finansija, građani Hrvatske koji imaju kredite u švajcarskim francima moći će da odahnu jer će se konverzija švajcaraca u evre obavljati po kursu na dan uzimanja kredita, a ne po kursu na dan konverzije.

Rezultat takvog obračuna trebalo bi da bude smanjenje glavnice u proseku za oko 30 odsto, a rate >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kredita mogle bi biti niže za oko osam procenata.

Kako piše Jutarnji list, to je iznenađenje u odnosu na ranije informacije, jer je sam ministar finansija Boris Lalovac nedavno rekao da će krediti morati da se menjaju u evre prema tržišnom kursu koji važi na dan konverzije. Ministarstvo finansija sad je promenilo ploču, a razlog za to je, kako navodi list, potpuna tehnička nepripremljenost, pa su oni koji rade na izmeni zakona shvatili da je zamisao o tržišnom kursu komplikovana i odlučili se za jednostavnije rešenje, po uzoru na poljski zakon.

Izmenama zakona takođe je predviđeno da se, umesto početno ugovorene kamatne stope, primenjuje ona koja je važila za kredite u evrima. Nakon toga će se izračunati deo glavnice za otpis duga.

Više neće važiti ni početno utvrđeni plan otplate kredita. Za preostali deo konvertovane glavnice banka će sastaviti novi otplatni plan, s kamatom za kredite u evrima i po kursu na dan konverzije.

(S. T.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.