KOLJU FRANCUSKOG SVEŠTENIKA PO DRUGI PUT: Traže skidanje članka o Žaku Amelu sa Vikipedije! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jul.2016, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOLJU FRANCUSKOG SVEŠTENIKA PO DRUGI PUT: Traže skidanje članka o Žaku Amelu sa Vikipedije! (FOTO)

Otac Žak Amel je rođen 30. decembra 1930. godine u francuskom gradiću Darnetal, koji se nalazi u istoj regiji (Gornja Normandija), u istom departmanu (Primorska Sena), i u istom arondismanu (Ruan) u kojem se nalazi i gradić Sent-Etjen-di-Ruvre u čijoj je crkvi bio paroh.

Sveštenik je postao 1958. godine, i služio je u više mesta od tada. U svoju poslednju parohiju došao je 2000. godine. Bio je član međuverskog odbora, u kojem je radio sa Mohamedom Karabilom, predsednikom normandijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << regionalnog saveta muslimana.

26. jula 2016. godine zaklan je na oltaru svoje crkve, verovatno od strane 19-godišnjeg Adela Kermiša. Italijanski političar Roberto Maroni iz Severne lige istog je dana pozvao papu rimskog da ubijenog sveštenika po ubrzanoj proceduri proglasi za Svetog Žaka.

Sve smo to saznali sa članka na Vikipediji koji je otvoren nakon njegove prerane smrti, i sve informacije koje smo vam izneli su potkrepljene sa više izvora.

Foto: Wikipedia/M-Knight76, Google Maps

Međutim, sada neki traže da se članak o ocu Žaku skroz obriše sa Vikipedije, ili da se preusmeri ili spoji sa člankom o samom napadu u kojem je stradao.

"Subjekat nije bio bitan pre smrti", kaže jedan od onih koji traže brisanje.

"Da, tragično je, ali jednostavno nije bitan za samostalni članak. Preusmerite ovaj članak na onaj koji se bavi samim napadom", kaže drugi.

Nije potpuno jasno koja je njihova motivacija. Šta im smeta jedan članak? Da li podržavaju napad? Da li likuju? Da li žele ponovo da ubiju ubijenog? Ili jednostavno govore ono što misle, surovo ali objektivno?

Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Broj ljudi koji traže da članak ostane je nešto veći.

"Premda ova osoba nije bila poznata pre incidenta, sam incident čini žrtvu poznatom što može da se vidi iz velikog broja članaka u međunarodnim medijima na internetu", kaže pobornik održanja članka.

"Snažno sa očuvanje članka jer će biti mučenik Katoličke crkve. Već postoje pozivi za ubrzanu proceduru proglašenja njegovi svetosti", kaže drugi.

Međutim, najbolji od svih komentara je sledeći:

Adel Kermiš, islamista koji je zaklao francuskog sveštenika u crkvi. Foto: Facebook

"Ovde vidimo na delu dvostruke standarde. Sudeći po nekima, činjenica da ovaj čovek nije bio bitan pre smrti je razlog za brisanje članka. A ipak, članci o zlim kukavicama koje vrše ovakve napade postoje. Recite mi, da li je Omar Matin bio bitan pre svoje smrti? Ibrahim El Bakrui? Nadžim Lahrui? Osama Krajem? Naravno da ne - gomila gubitnika. (Svi imaju članke na Vikipediji; prim. nov.)

Kao što su drugi kazali, Žaka Amela je incident učinio bitnim. Po mom mišljenju on daleko više zaslužuje da uđe u anale istorije nego ovi odvratni teroristi. Mnogi ga već slave kao mučenika. Neki čak pozivaju na njegovu kanonizaciju. Trenutno ga se poštuje širom hrišćanskog sveta. On je veoma bitan".

Nemamo šta da dodamo.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.