Južna Koreja priprema teren za američke rakete THAAD

Izvor: B92, 26.Feb.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Koreja priprema teren za američke rakete THAAD

Seul -- Južna Koreja će ove nedelje zaključiti sporazum o preuzimanju zemljišta na kome će do juna biti postavljen američki napredni sistem raketne odbrane THAAD.

To je saopštila vojska Južne Koreje, a prenosi novinska agencija Jonhap.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će uskoro biti završen administrativni sporazum o preuzimanju Lote Skajhil kantri kluba u okrugu Songdžu, 296 kilometara južno od Seula, te da su već počele pripreme za procenu uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na životnu sredinu.

Seul i Vašington su u julu 2016. dogovorile postavljanje sistema THAAD u Južnoj Koreji kao odgovor na raketnu i nukleranu pretnju koju predstavlja Severna Koreja.

Vlasti u Seulu su u novembru pripremile ugovor prema kome će Loteu dati zemlju u Namjangdžuu, istočno od Seula, u zamenu za golf teren na kome će biti postavljena četiri do devet THAAD sistema.

Originalno je Seul planirao da preuzme golf teren u januaru, ali je ovaj plan odložen zbog negodovanja Kine koja tvrdi da je američki sistem ozbiljna bezbednosna pretnja za nju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Seul ubrzati plan za THAAD i predati zemlju američkoj vojsci u skladu sa dogovorom.

"Ako se prebacivanje i dizajniranje i razvoj budu radili istovremeno, proces će biti završen bez prevelikog odlaganja. Zbog prethodnog neočekivanog odlaganja, ubrzaćemo stvari", rekao je izvor iz južnokorejske vojske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.