Jovanović: Vučić ima priliku kao malo ko pre njega

Izvor: B92, 10.Jun.2017, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Vučić ima priliku kao malo ko pre njega

Sarajevo -- Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je budućnost celog Balkana jasna.

Kako kaže integracije u Evropsku uniju i ulazak u NATO su nešto što građanima svih zemlja regiona garantuje mir i što je preduslov bilo kakvog daljeg ekonomskog oporavka.

Jovanović je u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima priliku koju je imao malo koji predsednik pre njega, a to je da uz podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je dobio na poslednjim izborima "promeni spoljnopolitički kurs Srbije i da konačno pomiri Srbiju sa svojim susedima".

Jovanović smatra da Srbija ne može više da izdrži da sa svim susedima ima nerešene probleme koji opterećuju svakodnevni život ljudi, a da posebno mesto treba da ima Bosna i Hercegovina.

Prema Jovanovićevim rečima, Srbija treba da bude pažljiva u odnosima prema BiH i da insistira na reformama koje će od BiH napraviti održivu zemlju.

Takođe, Jovanović kaže da Dejtonski sporazum treba stalno unapređivati i tražiti modele koji će konačno izvesti BiH iz "slepe ulice" u kojoj se predugo nalazi. Smatra i da je Dodikovo pozivanje na Srbiju i traženje partnera u Beogradu umesto u Sarajevu "loša politička praksa koja mora biti prekinuta".

"Moja obaveza je, prevenstveno, da podržim Vučića u slučaju da zakorači u taj prostor konačnog pomirenja koji bi nam svima olakšao živote", rekao je Jovanović.

Komentarišući izjavu bivšeg predsednika Tomislava Nikolića da se "nada da će jednog dana Srbija i Republika Srpska biti jedno", Jovanović kaže da je time pokazao da afirmiše nacionalističku politiku i da će "ostati snažan saveznik Miloradu Dodiku i svima kojima nije u interesu celovita BiH i RS kao deo nje".

Međutim, Jovanović ocenjuje da nacionalisti danas ne predstavljaju realnu opasnost za susede Srbije, niti su oni snažni da vrše bilo kakvu vlast.

On u integracijama sa Zapadom, popravljanju odnosa sa susedima i čuvanju mira, vidi rešenje za probleme srpskog društva.

Kada je u pitanju iticaj Rusije na Balkanu, Jovanović smatra da je ona prisutna u onoj meri u kojoj zemlje koje se nalaze u njenoj takozvanoj "sferi uticaja to dozvole, odnosno koliko hrabrosti imaju te zemlje u odabiru svog evropskog puta".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jovanović: Vučić ima šansu da pomiri Srbiju sa susedima

Izvor: Beta, 10.Jun.2017

Predsednik Liberalno demokraske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da Aleksandar Vučić ima priliku koju je imao malo koji predsednik Srbije pre njega, da uz podršku koju je dobio na poslednjim izborima promeni spoljnopolitički kurs zamlje i konačno pomiri Srbiju sa susedima. "Kao zemlja,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.