Jordanski kralj borbu protiv Islamske države nazvao trećim svjetskim ratom

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2015, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jordanski kralj borbu protiv Islamske države nazvao trećim svjetskim ratom

Jordanski kralj Abdulah II je u intervjuu za CNN izjavio kako smatra da je sukob sa "Islamskom državom" zapravo "treći svjetski rat".

Na pitanje novinara Fareda Zakarije kako bi se odgovor prema "Islamskoj državi" trebao voditi, tj. da li rat treba predvoditi Zapad ili arapske zemlje, Abulah II je odgovorio kako cijeli projekat mora biti rezultat saradnje oba fronta.

"To sam i rekao vođama na Zapadu i u arapskom svijetu - moramo nastupiti jedinstveno. Ovo je 'treći svjetski >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rat', ali drugim sredstvima. Ovo ujedinjuje muslimane, hrišćane i pripadnike drugih religija u jedinstvenoj borbi", ocijenio je kralj Jordana dodavši da "Islamska država" nije prvenstveno problem Zapada.

"Ovo je borba unutar islama gdje se svi udružujemo kako bi se borili protiv izgrednika i bandita. Vojni dio te borbe je samo jedan dio, drugi dio je uspostavljanje bezbjednosti na ovim prostorima, a treći dio je ideološke prirode", rekao je Abdulah II.

Kralj je u intervjuu za CNN kazao da moralnu odgovornost za borbu protiv "zajedničkog neprijatelja" imaju arapske, zapadne i azijske nacije, ali da će budućnost Bliskog istoka definisati narod u Siriji.

"Svako ko razumije proroka i njegov pogled na svijet zna da je on praštao onima oko sebe. Ja nalazim uvredljivim da ovi ekstremisti brane njegovu čast, a ne shvataju ko je on bio", zaključio je jordanski kralj.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Jordanski kralj za Treći svetski rat protiv IS

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2015

Jordanski kralj Abdula pozvao je na "Treći svetski rat", zajedničku borbu protiv Islamske države...On je, u izjavi za Si-En-En (CNN) pozvao sve države da se udruže i pomognu u borbi protiv pretnje koju predstavlja IS, otkako je ta džihadistička grupa osvojila prošle godine velike delove Iraka...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.