Joksimović: Prilika za Srbiju; Ivanji: Predstavljanje Vučića

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Prilika za Srbiju; Ivanji: Predstavljanje Vučića

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji nisu se, gostujući u Novom danu, složili u vezi sa ocenom prijema povodom stupanja na dužnost predsednika Aleksandra Vučića - dok Joksimović vidi dobru priliku da se predstavi Srbija, Ivanji kaže da to nije predstavljanje Srbije već Vučića.

Joksimović kaže da najavljeni dolazak velikog broja zvaničnika, na visokom nivou, iz regiona pokazuje da su u regionu svesni značaja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << međusobnih odnosa i postoji prostor za dalje razgovore i proces normalizacije.

Ona ističe značaj dolaska sva tri člana Predsedništva BiH, kao i dolazak hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, te očekuje da će uskoro početi da se otvaraju bilateralna pitanja između Srbije i Hrvatske.

Govoreći o nedolasku Edija Rame zbog izbora u Albaniji, Joksimović ocenjuje da mu ne odgovara da u finišu kampanje pravi poteze koji mogu uticati na ishod izbora. Takođe podseća da zbog krize vlasti neće biti predstavnika iz Rumunije.

Ivanji, na konstataciju da je i hrvatska predsednica organizovala svečanost povodom inauguracije, kaže da je to očigledno običaj u regionu.

"Ko je došao (Emanuelu) Makronu na inauguraciju? Niko, pošto je nije ni bilo. Pravi se, pogotovo u slučaju Srbije, žurka nakon inauguracije, pa je red da se dođe. Da neko ne dođe verovatno bi se u Briselu tumačilo kao politički gest, da se dolaskom napravi izjavi da bilaterlani odnosi u regionu, koji nisu trenutno na visokom nivou, mogu da se srede", ocenjuje Ivanji.

Ivanji naglašava da je na pozive koji su stigli odgovoreno protokolarno i da su poslati predstavnici nekih zemalja na "srednjem, nižem nivou".

Joksimović kaže da, kad se govori o nivou prisutnih, treba biti svestan da Srbija ne spada u grupu velikih sila i ključna za dalji razvoj međunarodnih odnosa.

"Nije bilo za očekivati da će bilo ko iz ključnih zemalja članica Evropske unije (EU) doći na najvišem nivou. U redu je što dolazi Johanes Han kao komesar za proširenje i time EU šalje poruku da je proširenje i dalje važno", zaključuje Joksimović.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ivanji: Ovo je žurka nakon inauguracije

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2017

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji bili su gosti Novog dana...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.