Joksimović: Odličan signal iz Brisela

Izvor: RTS, 04.Maj.2014, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Odličan signal iz Brisela

Srbija ima snažnu podršku iz Brisela za nastavak evrointegracija, rekla je Jadranka Joksimović, komentarišući posete Ketrin Ešton i Štefana Filea Beogradu. Ministarka za evrointegracije očekuje otvaranje najtežih pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Nedelju dana posle konstituistanja Vlade, drugi evropski zvaničnik dolazi u posetu Srbiji - posle šefice evropske diplomatije, u Beograd sutra stiže komesar za proširenje Štefan File.

Ministarka zadužena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je to "odličan signal iz Brisela".

"Očekujemo, ne samo da će to biti jedna protokolarna podrška (Štefana Filea) koja će pokazati podršku u nastavku evrointegracija, već i obostranu agendu očekivanja koju bi trebalo da imamo i mi prema EU", rekla je Joksimovićeva, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Navodeći da će tokom godine početi sprovođenje obećanih reformi, koje su i standardi EU, Joksimovićeva je rekla da "to nisu samo očekivanja EU prema nama, već i mi kao država očekujemo pozitivne signale za sve što radimo".

Joksimovićeva je ponovila da Srbija ispunjava očekivanja iz Brisela "ne zbog EU, već da bi naši građani živeli bolje".

"To nije jednostavan proces, treba mnogo strpljenja i upornosti", podvukla je Joksimovićeva.

Komentarišući najave njenog prethodnika Branka Ružića da bi u prvoj godini pregovora moglo da bude otvoreno šest poglavlja, ministarka za evrointegracije je ocenila da je najvažnije da se na početku otvore najteža poglavlja: pre svega 23 i 24 koja se odnose na pravdu.

Jadranka Joksimović očekuje i da se u junu otvori poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu. "To je u skladu sa obećanjima da efikasne kontrole sredstava javnih", dodala je Joksimovićeva.

Govoreći o formiranju pregovaračkog tima u užem sastavu, Joksimovićeva je rekla da u njemu pre svega treba da budu eksperti. "Lično ću insistirati da to bude kriterijum", navela je minsitarka, priznajući da se sa formiranjem tog tima kasni više od šest meseci.

U svetlu događaja na međunarodnom planu, koji bi mogli da utiču na evrointegracije, Joksimovićeva je podsetila da zajednička evropska spoljna politika postoji, ali da nije "do kraja identična kod svih država članica".

"Srbija apsolutno uvažava princip teritorijalnog integriteta kao osnovni princip međunarodnog prava, ali istovremeno uvažavamo i veliki značaj političke podrške i ekonomskog značaja Ruske Federacije za našu zemlju", rekla je Joksimovićeva.

"Mislim da tu našu specifičnost EU dobro razume", ocenjuje Jadranka Joksimović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvaranje najtežih poglavlja do kraja godine

Izvor: Akter, 04.Maj.2014

Najbolje bi bilo da do kraja godine u pregovorima sa EU idemo u pravcu otvaranja najtežih poglavlja kao što su 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.