Ješić: Analize mleka su alarmantne!

Izvor: Press, 18.Feb.2013, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ješić: Analize mleka su alarmantne!

Ješić je dodao da ne vidi nikakav razlog niti privatan interes da se mleko ne povuče iz prodaje. 
"Dobio sam večeras rezultate prvog istrazivanja mleka! Moja je obaveza da do utorka dok ne stignu ostale analize budem kooperativan. Zvaničan stav biće saopšten najkasnije do srede",  napisao je visoki funkcioner DS-a.
Ješić je objasnio da u ovom slučaju nisu životinje bolesne, već da je hrana neispravna, što je od septembra i javni podatak. "Afla toksin potiče iz hrane, ovaj put kukuruza, a nema razloga da ga nema u mesu", objasnio je Ješić.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je prošle nedelje da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 uzorka pokazalo potpunu bezbednost ove namirnice, a da je 28 uzoraka na granici dozvoljenih vrednosti aflatoskina.
Ješić je na svom tviter profilu podsetio na ovu informaciju i dodao da je su ipak našli prisustvo afla toksina, nakon čega se svi pozivitni uzorci ponovo testiraju. 
Reagujući na pojedine izjave on je dodao da smo do 2009. godine jeli GMO meso, i da je situacija sa mlekom pretvorena u političku temu. 
"Ovo je postala politicka tema pa je strašno. Afla toksin je samo malo kancerogeniji, ali će uvek biti onih ljudi koji će reći suprotno", napisao je Ješić. 

U saopštenju koje je prošle nedelje objavilo ministarstvo poljoprivrede navodi se da se sumnjivost tih uzoraka ne mora nužno odnositi na prisustvo aflatoksina M1 koji je kancerogen, pa se iz ovog razloga rade precizniji testovi (potvrdne metode) i detekcija ovog konkretnog mikotoksina.
Ministarstvo je navelo da će, ukoliko dalje analize dokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je aflatoksin na granično dozvoljenim vrednostima, objaviti o kojem mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti zakonom predviđene mere prema njima.
Ispitivanje prisustva aflatoksina u mleku na tržištu Srbije počelo je pošto je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija".
Bosna i Hercegovina i Crna Gora zabranile su uvoz mleka "Dukat" i "Vindija", dok je i Makedonija povukla sa tržišta mleko hrvatskog proizvođača "Dukat".
Ministarstvo poljoprivrede Srbije je ranije navelo da mleko koje je u Hrvatskoj povučeno iz prodaje nije uvezeno u Srbiju, dok je mleko "Dukat" iz BiH bezbedno.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JEŠIĆ: Analize mleka su alarmantne!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Feb.2013

Potpredsednik pokrajinske Vlade zadužen za poljoprivredu poručuje na Tviteru da će zvaničan stav povodom rezultata analize mleka biti saopšten najkasnije do srede

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.