Jeremić u Južnoj Africi

Izvor: RTS, 09.Maj.2009, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Južnoj Africi

Inauguracija predsednika Južne Afrike je bila prilika da Srbija iskaže zahvalnost toj zemlji na podršci i doslednosti u stavu da ne priznaje nezavisnot Kosova, rekao ministar Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prisustvovao je inauguraciji novog predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume.

Posle razgovora sa državnim vrhom Južne Afrike na čelu sa predsednikom Zumom, kao i rukovodstvom partije Afričkog nacionalnog kongresa, Jeremić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se stav Južne Afrike po pitanju Kosova neće menjati.

"Stav Južne Afrike je ključan kada je reč o broju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova na afričkom kontinentu", rekao je Jeremić.

Naveo da je ta zemlja "okosnica" diplomatske borbe Srbije na afričkom kontinentu da se mirnim, pravnim i diplomatskim sredstvima bori za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Južnoafrički parlament Džejkoba Zumu izabrao je za predsednika države, pošto je njegova partija Afričkog nacionalnog kongresa odnela pobedu na izborima.

Predsedničku kandidaturu za Zumu je podnela Vini Madikizela-Mandela, bivša supruga Nelsona Mandele, za koga je rekla da je sposoban lider.

Zuma je nekadašnji borac za slobodu. Optužbe za korupciju protiv njega odbačene su malo pre izbora koji su održani 22. aprila, osam godina pošto su podignute.

Današnjoj inauguraciji predsednika Zume prisustvovalo je više od stotinu delegacija predvođenih šefovima država i vlada i ministrima spoljnih poslova.

Dan posle inauguracije novog predsednika biće određen i sastav novog kabineta.

Novog predsednika čekaju veliki izazovi, pre svega privredna recesija koja nije zabeležena u poslednjih 17 godina, veoma prisutno siromaštvo, zločini i sida.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Nastavljamo borbu za očuvanje Kosova

Izvor: Blic, 09.Maj.2009

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je jutros da inauguracija četvrtog demokratskog predsednika Južne Afrike predstavlja "veliki politički događaj za ceo afrički kontinent, a i šire" i da je to prilika za Srbiju i da obezbedi podršku za očuvanje teritorijalnog integriteta, tako i za...

Nastavak na Blic...

Jeremić: Južna Afrika neće priznati Kosovo

Izvor: Mondo, 09.Maj.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u subotu, posle razgovora s državnim rukovodstvom Južne Afrike, da ta zemlja neće promeniti stav prema Kosovu i neće priznati njegovu nezavisnost.

Nastavak na Mondo...

Jeremić: Nastavljamo borbu za očuvanje Kosova

Izvor: Glas javnosti, 10.Maj.2009, 04:37

JOHANESBURG - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je juče da inauguracija četvrtog demokratskog predsednika Južne Afrike predstavlja „veliki politički događaj za ceo afrički kontinent, a i šire“ i da je to prilika za Srbiju da obezbedi podršku za očuvanje teritorijalnog integriteta...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.