Jeremić u Francuskoj

Izvor: RTS, 22.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Francuskoj

Srbija ima budućnost u Evropskoj uniji i neophodno je da u narednom periodu završi saradnju sa Haškim tribunalom, istakao ministar spoljnih poslova Francuske posle razgovora sa srpskim šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je posle razgovora sa srpskim šefom diplomatije Vukom Jeremićem, da Srbija ima budućnost u Evropskoj uniji i da je neophodno da u narednom periodu završi saradnju sa Haškim tribunalom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kušner se zahvalio Jeremiću na konstruktivnom pristupu Srbije kada je reč o prihvatanju  Euleksa koja, kako je rekao, "obavlja svoju funkciju na zadovoljavajući način za sve strane".

"Govorili smo o budućnosti Srbije u EU i siguran sam da će Srbija uspostaviti dobru saradnju sa svim svojim susedima, jer taj princip važi u Uniji", rekao je Kušner na konferenciji za novinare.

Na pitanje o uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga, Kušner je rekao da ne bi trebalo gledati u prošlost, već u budućnost, precizirajući da su 22 od 27 članica EU priznale nezavisnost Kosova.

Nekad nema saglasnosti o određenim pitanjima, rekao je Kušner i ocenio da je jedini način da se ide napred, ka članstvu u EU, i da je Srbija prva na tom putu.

Kušner je rekao da je jedan od problema zbog kojeg nije odmrznut Prelazni sporazum sa Srbijom, pored hapšenja Mladića i to što nije usvojen Lisabonski sporazum, pa se zahteva jednoglasnost prilikom donošenja odluka unutar Unije.

Godina progresa i evropskih integracija

Jeremić je poručio da je 2008. godina bila godina traume, a da će ova biti godina progresa i evropskih integracija, kako za Srbiju, tako za sve države Zapadnog Balkana.

"Zadovoljan sam što u Parizu, Francuskoj i ministru Kušneru imamo saveznika za ove prioritete u 2009. godini. Ove godine moramo pokrenuti proces koji nije išao očekivanim tempom kada je reč o integraciji Srbije u Uniju", naglasio je Jeremić.

Srbija je pokazala da je konstruktivan partner EU na Balkanu i da u vreme izazova nije odustala od svojih prinicipa i Ustava.

Nastavićemo konstruktivno da sarađujemo sa svim članicama EU kako bi evropska budućnost postala realnost za region Zapadnog Balkana, rekao je Jeremić.

Jeremić je najavio da će u ponedeljak putovati u Brisel gde će imati susrete na marginama ministarskog sastanka EU, ali nije mogao preciznije da odgovori šta očekuje od sastanka sa Trojkom EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vuk Jeremić sutra u Francuskoj

Izvor: RTV Pink, 21.Jan.2009, 18:37

. . . Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće sutra u poseti Francuskoj, saopštilo je danas srpsko ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.