Jeremić: Srbija će doprineti svetskom miru

Izvor: RTS, 16.Okt.2012, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija će doprineti svetskom miru

Srbija se posle 20 godina vratila u okrilje međunarodne zajednice, jer je pokazala svetu da je konstruktivna članica, rekao Vuk Jeremić u intervjuu za "Raša tudej". Predsedavajući Generalne skupštine UN istakao da ne očekuje da će Kosovo ikada postati članica UN, pa ga to čini unutrašnjim pitanjem Srbije.

Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić je, u intervjuu za Raša tudej, rekao je da odluka o njegovom imenovanju ukazuje na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povratak Srbije u okrilje međunarodne zajednice, pošto je, kako je istakao, Srbija bila izbačena iz tog tela pre 20 godina.

Posle veoma komplikovane diplomatije u poslednjih nekoliko godina, Srbija je, smatra Jeremić, obavila dobar posao i pokazala svetu da je konstruktivna članica međunarodne zajednice.

"Potrudićemo se da pokažemo da je Srbija sposobna da doprinese svetskom miru i stabilnosti, uz blisku saradnju sa ostatkom sveta u ispunjavanju prioriteta čovečanstva", poručio je Jeremić.

Odgovarajući na pitanje vezano za pominjanje "teritorijalnog integriteta Kosova" u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, predsedavajući Generalne skupštine UN je rekao da se tim pitanjem bavi srpska vlada.

Jeremić je napomenuo da ima puno poverenje da će predstavnici nove vlasti u Srbiji taj problem tretirati u skladu sa Ustavom i demokratskim načelima, na dobrobit srpskog naroda.

"Kad je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, mi, ovde u UN, brinemo o poštovanju suvereniteta zemalja - članica. Srbija je jedna od članica UN," rekao je Jeremić, ponovivši da Kosovo nije članica UN već unutrašnja stvar Srbije.

"Ne očekujem da će Kosovo ikada postati članica UN", dodao je Jeremić, u intervjuu za Raša tudej.

Konsultativni mehanizam UN

Osvrćući se na prioritete u predsedavanju Generalnom skupštinom UN, Jeremić je naveo da želi da poboljša saradnju i razmenu ideja između G20 i ostatka sveta, kroz izgradnju "konsultativnog mehanizma".

Jeremić je dodao da postoji velika sumnjičavost u vezi sa aktivnostima 20 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Na pitanje novinara da li tokom zasedanja Generalne skupštine UN, kada se veliki broj najviših lidera iz čitavog sveta nađe na istom mestu, strane delegacije koriste jedinstvenu priliku da međusobno razgovaraju o važnim spornim pitanjima, Jeremić je odgovorio da to nije slučaj, u šta se nedavno i sam uverio.

"Ta jedinstvena prilika uglavnom ostaje neiskorišćena", rekao je Jeremić sa žaljenjem, dodavši da domaća politika u velikoj meri utiče na spoljnopolitičke stavove, što sprečava delegacije da iskoriste "mirotvorni" potencijal UN.

Govoreći o značaju odluka Generalne skupštine UN, Jeremić je ocenio da one nose značajnu moralnu poruku, samim tim što ih donosi svetska reprezentacija, i da mogu da utiču na stabilnost širom sveta, a kao primer je naveo odluku o svetogrđu.

Što pre zaustaviti nasilje u Siriji

U Siriji se mora delovati brzo kako bi se nasilje hitno zaustavilo, poručio je predsednik Generalne skupštine UN.

Jeremić je napomenuo da je takav stav zagovarao i tokom brojnih bilateralnih razgovora koje je imao u vreme nedavnog zasedanja Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima strateški je važno da o političkoj budućnosti Sirije odluči sirijski narod, ali da je od samoopredeljenja važniji prestanak nasilja.

Jeremić je dodao da je međunarodna retorika o Siriji "neuspeh monumentalnih razmera".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo nikada neće postati članica UN - predsedavajući GS UN Vuk Jeremić

Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2012, 15:16

17.10.2012. -..Vuk Jeremić kaže da njegov izbor pokazuje poverenje  globalnoj perspektivi Srbije, 20 godina nakon što je ova zemlja suspendovana iz Generalne skupštine. Ali, što se tiče Kosova, on ne očekuje da će ikad postati članica UN, Jeremić je izjavio za RT...RT: Preuzeli ste funkciju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.