Jeftina radna snaga mamac za strance!

Izvor: Kurir, 23.Avg.2014, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftina radna snaga mamac za strance!

Srbija brže od Hrvatske sprovodi reforme jer ima bolju vladu, smatra Kevin Kerner, analitičar Dojče banke

BEOGRAD - Srpska vlada brže sprovodi reforme od hrvatske jer ima jaču političku poziciju, a dodatni mamac za strane investitore je jeftina radna snaga i zbog toga je ona u prednosti u odnosu na svog suseda, ocenio je Kevin Kerner, analitičar Dojče banke.

Upoređujući prednosti i mane srpske i hrvatske privrede, Kerner je naveo da će srednjoročno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << veliki adut Zagreba ipak biti članstvo u Evropskoj uniji.

Važna stabilnost

- Srbija se bori s reformama i merama za konsolidaciju budžeta i želi da poveća poverenje u svoju privredu, ali postoji mogućnost za rastuće nezadovoljstvo stanovništva jer se kratkoročno osećaju pre svega negativne strane reformi. Ipak, Srbija sada ima novu vladu, koja ima jak položaj, i zato je u stanju da lakše progura reforme u parlamentu, tim pre što Srbija nakon izbijanja finansijske krize nije bila u trajnoj recesiji iako su mnogi strukturni problemi isti kao u Hrvatskoj. Kad to kažem, mislim, pre svega, na veliku nezaposlenost i u jednoj i u drugoj zemlji, koja je poslednjih godina porasla - rekao je Kerner za Dojče vele.

On dodaje da, pored prednosti, Srbija ima i nedostatak u odnosu na Hrvatsku, a to je članstvo u EU.

- To je za poverenje stranih ulagača značajna stavka i plus jer se procenjuje da Srbija i Crna Gora neće pre 2020. ući u EU. Međutim, mislim da je investitorima ipak najvažniji sveukupni reformski ambijent i jeftina radna snaga, a to je na strani Srbije - naveo je Kerner. Pored toga, kako je dodao, Hrvatska ima i loše parametre u privredi jer ona je unutar EU, zajedno s Grčkom, jedina u recesiji.

Hrvate muči minus

- Budžetski deficit joj je skoro pet odsto BDP, što je daleko iznad dopuštena tri odsto, a javni dug s više od 60 odsto je iznad propisane granice EU - zaključuje Kerner.

(S. V.)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.